Syriëstrijder riskeert 5 jaar voor beramen aanslag in België

Abdellah Nouamane (22) uit Antwerpen riskeert vijf jaar cel. Vanuit Syrië bedreigde hij volgens het federaal parket de Belgische staat. Ook een kompaan uit Kortijk riskeert diezelfde straf. Beiden beweerden onder meer dat niemand in België nog veilig zou zijn voor IS.

Het onderzoek ging van start nadat Montasser AlDe'emeh vijf spraakberichten toegestuurd kreeg via Whatsapp. De politie en het gerecht startten een onderzoek op. De bedreigingen klonken ernstig. "Volgens de berichten was IS onderweg naar België en zouden ze hier onder meer ziekenhuizen, bibliotheken, scholen en andere openbare plekken viseren. Niemand zou nog veilig zijn. Kinderen, noch vrouwen", vatte federaal procureur Jan Kerkhofs de berichten samen.

Zwaargewond

Enkele jaren geleden trok de Antwerpenaar naar Syrië. Hij nam er de naam Abu-Jihad Al Belgiki op. Volgens verschillende berichten bleek dat hij wel degelijk deelnam aan de gewapende strijd in Syrië. De jongeman liep inmiddels ernstige verwondingen op aan de buik en darmen. Hij zou sindsdien een stoma dragen.Het lot van de twintiger is momenteel erg vaag. "Al is IS tegenwoordig slechts een fenomeen in de marge in Syrië en is het niet zo positief om er aangesloten te zijn bij IS. Meer en meer bereiken ons berichten dat IS'ers steeds meer opgaan in de massa. Denk dan aan de berichten waaruit blijkt dat ze zich zelfs verkleden als vrouwen om niet op te vallen", aldus de federaal procureur nog. De jongeman liet gisteren wel verstek gaan. Het parket vorderde voor deelname aan een terroristische organisatie alsook het dreigen met een aanslag op Belgisch grondgebied een celstraf van vijf jaar. Diezelfde straf hangt ook Abdelmalek Boutalliss (20) uit Kortrijk boven het hoofd. De Kortzijkzaan kon via telefonie-onderzoek alsook via de sociale media gelinkt worden aan de Antwerpenaar. De twintiger trok eveneens enkele jaren naar Syrië. Hij ging er met drie andere jongeren deelnemen aan de gewapende strijd. Via foto's op Twitter en Whatsapp berichten was duidelijk dat de Antwerpenaar instond voor het inlijven van de Kortrijkzanen in de 'juiste' groepering alsook de rekrutering. Over het lot van de twintiger uit Kortrijk is meer geweten. Desondanks er geen officiële bevestiging is, zou hij in november 2015 gesneuveld zijn bij een zelfmoordaanslag op een Amerikaans konvooi in Irak waarbij hij zich opblies. De rechters vellen een vonnis op 4 januari. (TVDZM)

Lees meer