Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws.
Photo News Antwerps sp.a-schepen Tom Meeuws.

Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen omscholen tot bouwvakkers voor Oosterweelwerken

De Antwerpse schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (sp.a) wil werklozen uit Antwerpen beter begeleiden naar werk, zodat ze bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan bij de werken aan de Oosterweelverbinding. “Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen.”

In Antwerpen leven 57.000 mensen tot 60 jaar in een gezin waar niemand werkt. In een interview met het weekblad Knack zei schepen Tom Meeuws dat die werklozen in samenwerking met de stad op maat moeten worden begeleid naar werk. In ‘De Ochtend’ op Radio 1 voegde hij daar woensdagochtend het concrete voorbeeld van de Oosterweelwerken aan toe. Daarvoor zijn 2.100 bouwvakkers nodig. “We gaan die toch niet alleen uit het buitenland halen? Ik vergeef het mezelf nooit als we er niet alles aan doen om ons eigen werkvolk daar te werk te stellen”, aldus Meeuws.

Meeuws benadrukt dat er een groot verschil is met de plannen voor de verplichte gemeenschapsdienst voor langdurig werklozen, die momenteel op tafel liggen bij de Vlaamse onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld. “Ik gruw daarvan”, klinkt het fors. “Dat is een totalitaire maatregel uit het Sovjet-Unie-tijdperk.”

Geen verplichting

In zijn voorstel is geen sprake van een verplichting, maar wordt er een contract afgesloten en is er sprake van wederkerigheid met een deftig sociaal statuut. “Het heeft geen enkele zin om mensen naar werk te stampen”, zegt Meeuws. “Maar je kan wel een contract afsluiten. Er zit een wederkerigheidsprincipe in zowel onze sociale zekerheid, als in de bijstand. Laat ons dat systeem verder uitwerken en laat ons inzetten op de vele werkkansen die er zijn, via maatwerkbedrijven en het systeem van wijkwerken.”

“We zijn momenteel volop bezig om, samen met Lantis (de bouwheer van Oosterweel, red.), Talentenwerf en de stad Antwerpen, een goed zicht te krijgen op de opportuniteiten die Oosterweel biedt op het gebied van werkgelegenheid”, reageert Joke Van Bommel, woordvoerder van VDAB, dat werkzoekenden in Vlaanderen naar een job begeleidt. “Uiteraard zoekt de bouwsector veel volk. Vermits de Oosterweelwerf er voor jaren ligt, is het ideaal om werkkrachten ‘op te schalen’. Van bouwhulp naar ploegbaas of kraanman bijvoorbeeld. We werken al goed samen met verschillende scholen om jongeren naar zulke jobs te begeleiden.”

“Maar er zijn op de Oosterweelwerf ook andere profielen nodig”, gaat Van Bommel verder. “Denk bijvoorbeeld jobs in de catering- en bewakingssector. Dat zijn jobs die snel ingevuld kunnen worden, omdat de opleidingen minder lang duren.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer