Tractiestation met uitkijkpunt bijna klaar

Arbeiders van de Noorderlijn leggen momenteel de laatste hand aan het tractie­sta­tion aan de Straats­burg­brug. Binnenkort kan je hier komen genieten van het schitterende uitzicht op het Havenhuis.

In een tractie­sta­tion wordt stroom omgezet in stroom die bruikbaar is voor de tram. Verschil­lende transfor­ma­toren zetten de hoogspan­ning (15000 Volt) die in het station binnen­komt om in gelijk­span­ning voor de tram (600 Volt). Het station zorgt ook voor de beveili­ging van het bovenlei­dingsnet. Net zoals een zekering­kast thuis schakelt het station bij overbe­las­ting of kortslui­ting de stroom netjes uit.

Op het Antwerpse tramnet zijn er zo’n 36 tractie­sta­tions. Voor de Noorder­lijn worden er vier gebouwd: in de Bataviastraat, Luchtbal, Tjalks­traat en Straats­burg­brug. Die laatste drie zijn architecturale hoogstandjes. Aan de Straats­burg­brug zal je langs weerskanten van het station met de trap naar het dak van de constructie kunnen. Van daar uit heb je een prachtig zicht op het indruk­wekkende havenhuis.

Het tractiestation aan het Havenhuis krijgt vorm
Klaas De Scheirder Het tractiestation aan het Havenhuis krijgt vorm

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer