2 Tweeling Rémy en Nathan samen met zus Marie-Alix.
Florian Van Eenoo/Photo News Tweeling Rémy en Nathan samen met zus Marie-Alix.

Tweeling van één jaar oud zal misschien nooit lopen: “Enige hoop kost 23.000 euro per jaar”

Wie de één jaar oude tweeling Nathan en Rémy ziet, vermoedt niet dat er wat mis is met de jongens. Ze strálen zoals alleen baby’s dat kunnen. “Maar twee maanden geleden kwamen we erachter dat ze een hersenverlamming hebben en ze misschien nooit zullen lopen”, zegt mama Stéphanie Marinus. “Er is hoop, maar die hoop kost ons 23.000 euro per jaar.”

Iets te ongeduldig om aan hun leventjes te beginnen, worden Nathan en Rémy twee en halve maand te vroeg geboren. “Net als ons dochtertje Marie-Alix, maar haar heeft het nooit problemen opgeleverd”, zegt Stéphanie. “Met de jongens leek ook niks mis, tot we twee maanden geleden te horen kregen dat ze allebei een hersenverlamming hebben. Hun spieren trekken constant samen, spasmen. Lopen zal moeilijk worden en de verlamming zal ook een invloed hebben op hun spraakvaardigheid. De hersenen sturen niet de juiste signalen door. Je ziet het aan de handjes en voetjes die constant gebald zijn. Een hard vonnis, we zagen het echt niet aankomen. Ze hebben ook geen pijn, het zijn gelukkige twins.”

We vragen met een klein hartje om hulp. Mensen kunnen een bijdrage storten of een actie starten om geld in te zamelen. Soms moet je even je trots opzij zetten, maar wie zou dat niet doen voor zijn kind?

Mama Stéphanie

Met het idee dat de jongens misschien nooit zelfstandig zullen kunnen lopen, namen Stéphanie en haar man Maarten geen vrede. “Dat vooral Nathan, de gevolgen voor Rémy zijn iets minder sterk, met een looprekje zal stappen of in een rolstoel zal eindigen was een koude douche. De enige therapieën die in België aangeboden worden, bieden geen zekerheid dat onze jongens ooit volledig zelfstandig zouden kunnen lopen. We zouden kine kunnen volgen en er werd voorgesteld de spieren in te spuiten met botox. Die zouden daardoor ontspannen, maar Nathan en Rémy zouden elke drie maanden zo’n inspuiting moeten krijgen.”

Geen terugbetaling

“Een klasgenootje van onze dochter Marie-Alix heeft ook een hersenverlamming. Dankzij haar ouders kwamen we te weten dat er in het buitenland wél therapieën bestaan die voor een blijvende vooruitgang kunnen zorgen. Omdat de therapie in ons land nog niet erkend is, wordt die niet terugbetaald. Het zal ons 11.420 euro per jaar per kind kosten. Over hoeveel jaar het gaat, is niet te voorspellen. Een pak geld.”

Stéphanie werkt als leerkracht in het middelbaar onderwijs, haar man is zelfstandige. Ze hebben een goed inkomen, maar zelfs dan is 23.000 euro per jaar veel geld. Te veel. “En dus hebben we met een klein hartje om hulp gevraagd. Mensen kunnen een bijdrage storten of een actie starten om geld in te zamelen. Het geld zal niet alleen naar ons gaan. We willen ook een vzw oprichten om andere mensen te helpen. Soms moet je even je trots opzij zetten, maar wie zou dat niet doen voor zijn kind?”

Het gezin steunen kan op rekeningnummer BE92-7360-5981-5823. Wie een actie op poten wil zetten voor de kleine tweeling vindt alle informatie op de facebookgroep ‘Nathan & Rémy For The Win!’.

2 Stéphanie Marinus en haar oogappels Rémy en Nathan.
Florian Van Eenoo/Photo News Stéphanie Marinus en haar oogappels Rémy en Nathan.

14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Charlotte Meyfroit

    The Lenn Foundation!

  • Marcus Camps

    Je kan als maatschappij alle beschikbare middelen aan 'welzijn' geven ipv aan het leven. Dan nog zal het niet genoeg zijn. Uiteindelijk zijn het wel allemaal middelen die niet verloren zijn uiteraard, maar het is geld dat van de ene broekzak verdwijnt in die van een ander. De kwestie is of mensen willen leven in een maatschappij die geregeerd wordt door een intellectueel businessgroepje dat zwaar geld verdient ten koste van het 'leven'. Ik alleszins niet.

Lees meer