8 Bij het aanleggen van de Waterbus op Linkeroever botste de boot tegen een pyloon ter hoogte van de aanlegsteiger.
Kristof Pieters Bij het aanleggen van de Waterbus op Linkeroever botste de boot tegen een pyloon ter hoogte van de aanlegsteiger.

Waterbus botst door guur weer op aanlegsteiger: zestien gewonden afgevoerd

Parket start onderzoek naar oorzaak

De Waterbus die vaart tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen, is vanmorgen iets voor 6 uur bij het aanleggen hard tegen het staketsel op Linkeroever gebotst. Volgens het parket was er uiteindelijk sprake van achttien gewonden, waarvan er zestien naar drie verschillende ziekenhuizen zijn afgevoerd. Eén slachtoffer, een matroos van de Waterbus, raakte zwaargewond en moest van boord worden gedragen. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Waterbus is een taxidienst over de Schelde tussen Hemiksem en het Steenplein in Antwerpen. Volgens een woordvoerder van de Antwerpse haven is het ongeval gebeurd bij het aanmeren. Gert Ickx van Port of Antwerp: “Vanmorgen waren het moeilijke omstandigheden. Het was eb en de stroming was heel slecht. Door de wind en het slechte zicht is bij het aanmeren de Waterbus tegen het ponton van Sint-Anneke gebotst.”

Volgens Ickx is het niet onverantwoord om in deze omstandigheden toch het ruime sop te kiezen. “Het is niet de eerste keer dat het slecht weer is. De Waterbus vaart al meer dan twee jaar en dit is het eerste ongeval. Na het ongeval zijn de hulpdiensten onmiddellijk verwittigd en die hebben de mensen die niet op eigen kracht van boord konden geholpen. De Waterbus is vervolgens zo snel mogelijk weggehaald door uitbater Aqualiner en zal worden hersteld.”

8 Door de aanvaring liep de Waterbus zware averij op, maar gevaar op zinken is er niet.
GWO Door de aanvaring liep de Waterbus zware averij op, maar gevaar op zinken is er niet.

Eén zwaargewonde

Bij de botsing vielen achttien gewonden, 16 mensen moesten naar het ziekenhuis worden overgebracht. Woordvoerster Jasmien O. van de brandweer bevestigt dat enkele ploegen ter plaatse kwamen aan de Wandeldijk op Linkeroever. “Wij hielpen bij de evacuatie van één van de ernstig gewonden. Dat slachtoffer moet horizontaal van boord worden gebracht.” Het zwaargewonde slachtoffer zou een bemanningslid zijn dat enkele breuken opliep.

8 De meeste slachtoffers liepen verwondingen op in het aangezicht doordat ze tegen het stoeltje voor hen vlogen.
Kristof Pieters De meeste slachtoffers liepen verwondingen op in het aangezicht doordat ze tegen het stoeltje voor hen vlogen.

Hevige klap

De klap moet hevig geweest zijn, want zowat alle passagiers liepen verwondingen op. De meesten hadden verwondingen in het aangezicht omdat ze door de klap tegen de rugleuning van de stoel voor hen werden gekatapulteerd. Enkele personen hadden ook last van nekklachten. Verschillende ziekenwagens en een MUG-team kwamen ter plaatse en brachten de slachtoffers over naar het ziekenhuis. Enkele anderen zouden later op de dag zelf een dokter raadplegen. 

Groot gat

De Waterbus zelf liep vooraan flinke averij op. Er gaapte een groot gat in de romp en het vaartuig maakte licht slagzij. Gevaar op zinken is er echter niet. Ook de steiger liep lichte schade op, maar is wel nog bruikbaar. De Waterbus was kort voordien vertrokken aan het Steenplein en zou na de halte aan het Sint-Annastrand richting Zwijndrecht en Kallo varen. 

8 Er gaapte een groot gat in de romp en het vaartuig maakte licht slagzij.
Kristof Pieters Er gaapte een groot gat in de romp en het vaartuig maakte licht slagzij.

Onderzoek

Het parket heeft intussen een nautisch expert aangesteld die ter plaatse een onderzoek zal voeren naar de omstandigheden en de oorzaak van het ongeval. Om die expert zijn werk te laten doen, kan er voorlopig niet worden aangemeerd aan de halte Sint-Anna. De materiële schade aan de Waterbus en de aanlegplaats is ook groot, stelt het parket.

8 Het parket heeft intussen een nautisch expert aangesteld die ter plaatse een onderzoek zal voeren naar de omstandigheden en de oorzaak van het ongeval.
Kristof Pieters Het parket heeft intussen een nautisch expert aangesteld die ter plaatse een onderzoek zal voeren naar de omstandigheden en de oorzaak van het ongeval.

Drie boten uit vaart 

Vaste gebruikers van de Waterbus werden vanmorgen per e-mail en sms verwittigd dat de dienstverlening vanuit het zuiden van Antwerpen ernstig is verstoord. “Ik adviseer u om deze ochtend niet op de Waterbus te wachten. Er zijn twee schepen met een technische storing. En één met een ongeluk tijdens het aanmeren. Indien u vanaf Hemiksem naar de stad moet, zal het toch verstandiger zijn om de fiets of andere vervoersmiddelen te gebruiken.”

Reizigers volgen de dienstregeling intussen best op via de website of de app, laat het Antwerpse Havenbedrijf weten.

8 Door de klap braken er zelfs enkele stoeltjes af.
Kristof Pieters Door de klap braken er zelfs enkele stoeltjes af.
8
Kristof Pieters
8
GWO

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Theo Van Hoof

    Eb??? Het is alle dagen 2 keer eb en vloed. Wind en regen zijn meer aanneembaar. Wat stelt het tij in Antwerpen voor? Max 3 à 4m over 6 uur. Op de Dijle kan dat meer dan 6m zijn.

  • Adriaan De Backer

    ...Spoedig herstel voor de gewonde passagiers! In theorie is de waterbus een fantastische oplossing om snel en zonder fileleed van Hemiksem Kruibeke naar Antwerpen enz te geraken....doch in de praktijk is de vloot zo verouderd dat schepen voortdurend uit omloop zijn , de dienstregeling niet wordt nageleefd en je er zeker niet op kunt rekenen om tijdig op je werk te geraken....

Lees meer