Stijn Streuvels woonde meer dan 60 jaar in Ingooigem.
Maxime Petit Stijn Streuvels woonde meer dan 60 jaar in Ingooigem.

Herdenking rond Stijn Streuvels 50 jaar
na zijn dood

Het is op donderdag 15 augustus vijftig jaar geleden dat Stijn Streuvels, één van onze grootste schrijvers, overleed. Om zijn heengaan te herdenken, is er die dag een uitgebreid programma in en rond Het Lijsternest. Dat is de vroegere woning van Stijn Streuvels in Ingooigem. Ook het Lettertype Collectief en museum Texture uit Kortrijk werken aan de herdenking mee.

Een eerste hoogtepunt is een samenkomst aan het Stijn Streuvelsmonument bij de kerk van Ingooigem, vanaf 18 uur. Kleindochter Leentje Vandemeulebroecke alias Jo Gisekin leest een brief aan haar grootvader voor. Ze dook hiervoor in een reeks brieven tussen haar moeder Paula Lateur en Stijn Streuvels. Schrijfster Leen Huet vertelt over de boeken ‘Het leven en dood in den ast’ en ‘De teleurgang van den Waterhoek’. Hans Vandevoorde is de derde spreker. De literatuurdocent verbleef dit voorjaar in de schrijversresidentie van Het Lijsternest. Wolfe, een muzikaal project van Jonas Bruyneel en Esther Coorevits waar poëzie en muziek elkaar vinden, brengt aan het monument een speciaal nummer over Stijn Streuvels. Na de herdenking is er om 20 uur in de tuin van Het Lijsternest in de Streuvelsstraat een voorstelling met dans en poëzie, om dieper in te gaan op de ziel van de roman De Vlaschaard. De roman werd in 2018 bewerkt door het Lettertype Collectief, in opdracht van museum over Leie en Vlas Texture in Kortrijk. De toegang is gratis. Meer info over alle activiteiten van 11 tot 21 uur op de herdenkingsdag: https://www.letterenhuis.be/nl/activiteit/hulde-aan-stijn-streuvels.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lore Kluwer

    Nog nooit aanschouwde ik het wonder van de dageraad in zo'n bovenwezelijke pracht. Dingen te broos om aan te raken. Te vluchtig om te benaderen. Zo teder, edel en ragfijn als het bloemenweefsel van sneeuwvlokjes waarbij je de adem ophouden moet om ze te kunnen bewonderen.

Lees meer