4 De vrachtwagen met 210 varkens kantelde om.
Alexander Haezebrouck De vrachtwagen met 210 varkens kantelde om.

Vrachtwagen met 210 varkens kantelt tegen woning en op auto, bestuurder is rijbewijs kwijt

“Plots liep onze straat vol met varkens”

In de Lichterveldestraat in Koolskamp is in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 4 uur een vrachtwagen met zo’n 210 varkens gekanteld. De vrachtwagen belandde op een geparkeerde Mercedes en tegen de gevels van enkele woningen. “We hoorden een klap en toen we buiten gingen kijken, liep de hele straat vol met varkens”, vertellen buurtbewoners. 

4 De varkens liepen los nadat de vrachtwagen kantelde.
Alexander Haezebrouck De varkens liepen los nadat de vrachtwagen kantelde.

De bestuurder van de vrachtwagen was onderweg naar het slachthuis toen het in de Lichterveldestraat plots mis ging. De bestuurder scheurde met zijn varkens door de bebouwde kom aan maar liefst 89 kilometer per uur. In een flauwe bocht naar links liep het dan ook totaal verkeerd. De vrachtwagen kantelde plots en belandde op een geparkeerde Mercedes en tegen de gevels van enkele woningen. De hulpdiensten snelden ter plaatse en ook mensen van het transportbedrijf Dekeyser kwamen helpen om de dieren zo snel mogelijk over te laden naar een andere vrachtwagen. “Ook wakkere buren hebben geholpen om de varkens zo snel mogelijk terug bij elkaar te krijgen, want ze liepen werkelijk overal in het rond.” De varkens werden nadien afgevoerd naar het slachthuis waar beslist werd welke dieren nog goed zijn voor consumptie.

Bestuurder reed te snel en mocht er niet rijden

De bestuurder van de vrachtwagen beging twee overtredingen. Hij reed maar liefst 89 kilometer per uur in de bebouwde kom, waar hij niet eens mocht rijden. Het is verboden voor vrachtwagens om door het centrum van Koolskamp te gaan en dat is aangeduid met verkeersborden. De politie trok het rijbewijs van de chauffeur in voor een periode van vijftien dagen.

“Dit is al mijn derde auto die ‘perte totale’ geraakt door een dergelijk ongeval”, vertelt slachtoffer Thierry V. “Ik woon hier ondertussen zo’n zestien jaar. De eerste keer vloog een auto uit de bocht tegen mijn auto, de tweede keer werd mijn auto meegesleept door een oplegger die passeerde en nu dit. We zijn die vele ongevallen hier beu. Maar gelukkig is het maar de auto die de klap heeft opgevangen en valt de schade aan het huis mee. Het is mijn laatste week verlof, waardoor ik niet nog aan het werk was en mijn auto voor de deur stond. Ik mag er niet aan denken dat die vrachtwagen anders in ons huis had gezeten, terwijl mijn echtgenote en zoontje lagen te slapen. Ik plaats met opzet mijn auto voor de deur, omdat ik liever heb dat ze mijn auto kapot rijden, dan dat ze in mijn gevel zitten. We willen ons huis al langer eens renoveren, maar na opnieuw zoiets meegemaakt te hebben, zou ik het liever verkopen. Maar wie gaat een huis willen op deze locatie?”

Burgemeester Karlos Callens beaamt het probleem. “Het probleem is dat het om een gewestweg gaat en dat we als lokaal bestuur niet zoveel kunnen doen. Toch hebben we er al voor gezorgd dat zwaar verkeer niet meer door het centrum mag, wat deze chauffeur genegeerd heeft. We zorgen ook voor snelheidscontroles door de politie, maar je kan natuurlijk niet blijven controleren. Zowel de buurtbewoners als het gemeentebestuur hebben de bevoegde minister al aangeschreven in het verleden, zonder succes. Ik zou niet weten wat we nog meer kunnen doen.”

4 De vrachtwagen kantelde op een geparkeerde Mercedes.
Alexander Haezebrouck De vrachtwagen kantelde op een geparkeerde Mercedes.
4 Vrachtwagen met 210 varkens kantelt tegen woning en op auto.
Alexander Haezebrouck Vrachtwagen met 210 varkens kantelt tegen woning en op auto.

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Wanda Strubbe

    Arme varkens.....

  • Dries Mertens

    Dit soort 'chauffeurs' zou z'n rijbewijs volledig moeten kwijtspelen. Op volle snelheid met een 40-tonner door de bebouwde kom??? Berechten als een moordenaar! Wat als er daar mensen hadden gelopen? Waren ze dan toevallig op de verkeerde plek op 't verkeerde moment? Dit is geen beroeps chauffeur maar een echte amateur. Roberto zou beter een tijdje 'brommen'!

Lees meer