De achtervolging door de politie eindigde met een verkeersongeval in de Kloosterbaan in Arendonk.
Politie Kempen Noord-Oost De achtervolging door de politie eindigde met een verkeersongeval in de Kloosterbaan in Arendonk.

Leerlingen zien hoe gestolen auto crasht tegen
wagen van moeder voor schoolpoort: één kind gewond

De omgeving van de Kloosterstraat in Arendonk werd donderdagochtend opgeschrikt door een politieachtervolging. De achtervolging eindigde met een crash ter hoogte van basisschool Sint-Clara. Eén kind liep lichte verwondingen op. De schoolkinderen kregen de nodige begeleiding.

De achtervolging begon om 8.15 uur nadat een nummerplaatlezer van de politie een geseinde BMW had opgemerkt. “Een patrouille wachtte het voertuig op aan het kruispunt van de Steenweg op Mol met de Meibloemstraat in Oud-Turnhout. De BMW onttrok zich aan de controle en reed de Heibloemstraat in. Het resultaat was een achtervolging tegen hoge snelheid”, vertelt een woordvoerder van het parket. “Er is sprake van snelheden tot 150 kilometer per uur. Bij de achtervolging werden verschillende andere weggebruikers en toevallige passanten in gevaar gebracht.”

Lichte verwondingen

De bestuurder van het voertuig – in de wagen zaten ook nog twee passagiers - vluchtte richting Arendonk. Onderweg lapte hij tal van verkeersregels aan zijn laars. In de Kloosterbaan in Arendonk kwam er een abrupt einde aan de achtervolging. De vluchtauto botste er tegen een terreinwagen. De achtervolgde bestuurder verloor de controle over het stuur en kwam tot stilstand tegen een bloembak. De politieagenten trokken hun wapen en konden de drie inzittenden van de vluchtauto overmeesteren. In de terreinwagen waartegen de vluchtende auto gebotst was, zaten een moeder en twee kinderen. Eén van die kindjes liep bij het ongeval lichte verwondingen op.

De juffen en meesters hebben tegen de kinderen eerlijk verteld wat er gebeurd is. Maar ze hebben ook benadrukt dat alles veilig is en dat de boeven
zijn gevangen

directeur Gert Damen

Voor schoolpoort

De crash die een einde maakte aan de politieachtervolging gebeurde vlakbij de schoolpoort van basisschool Sint-Clara. Verscheidene schoolkinderen waren getuige van het politievertoon en de arrestatie van de drie verdachten. Om de kinderen er zo weinig mogelijk mee te confronteren, voorzag de school tijdelijk een andere ingang. De kinderen die al op school waren, werden meteen van de speelplaats weg gehaald. “Op de speelplaats hebben weinig kinderen er iets van gemerkt. Maar op een aantal kinderen heeft het wel een impact gehad”, zegt directeur Gert Damen. De school nam de nodige stappen om de kinderen op te vangen en gerust te stellen. “We konden daarvoor een beroep doen op het CLB en ons zorgteam. De juffen en meesters hebben tegen de kinderen eerlijk verteld wat er gebeurd is. Dat is belangrijk. Maar ze hebben wel benadrukt dat alles intussen veilig is, en dat de boeven gevangen zijn.” Kinderen die ondanks de geruststellende woorden van hun leerkracht erg onder de indruk blijven, zullen individueel begeleid worden door het CLB. 

Burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) van Arendonk is opgelucht dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen tijdens de achtervolging. “Dit had een drama kunnen zijn, want even verderop was een gemachtigd opzichter net een groep kinderen aan het laten oversteken”, zegt Hendrickx.

De drie opgepakte verdachten zijn mannen van 24, 34 en 35 jaar met de Kosovaarse en Servische nationaliteit. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd wegens diefstal met braak, vereniging van misdadigers en gewapende weerspannigheid. Voor de verkeersinbreuken tijdens de achtervolging wordt een apart onderzoek opgestart bij het politieparket.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer