Studenten bouwen eigen kapel: “Een plek voor zingeving”

Studenten aan Thomas More in Geel die voor de examens nog een kaarsje willen branden, kunnen daarvoor voortaan op hun eigen campus terecht. Daar staat sinds kort een zelfgebouwde kapel, die ook kan omgevormd worden tot een kerststal of rouwplek.

Voor het ontwerp van de kapel ging Thomas More ten rade bij de leerlingen van Heilig Graf in Turnhout, die een ontwerp konden insturen. Twee ontwerpen raakten geselecteerd en uiteindelijk mochten leerlingen Wesley Thys en Eline Sas, die op het Heilig Graf de richting architecturale en binnenhuiskunst volgen, het winnende ontwerp op hun naam schrijven. “We hebben voor dit ontwerp gekozen om een aantal redenen”, zegt Tom Schellekens, docent aan Thomas More en tevens bezieler van IDeE, de werkgroep rond identiteit, dialoog en engagement binnen de hogeschool.

Winddicht

“Het is winddicht, wat belangrijk is aangezien anders de kaarsjes uitwaaien. Het grondplan is bovendien achthoekig, wat in het christendom het symbool is voor nieuw leven. De kapel bevat ook drie gewelven, die verwijzen naar de Vader, Zoon en de Heilige Geest. De link naar het katholicisme blijft subtiel. Er zijn nog weinig katholieke leerlingen, dus moeten we op zoek gaan naar een bepaalde symboliek waarin we elkaar kunnen ontmoeten.”

‘Paterkes’

Een groepje tweedejaarsstudenten bachelor in de Bouw van Thomas More - die zich voor deze opdracht ‘de paterkes’ noemden - gingen in februari aan de slag met het ontwerp, onderzochten de haalbaarheid qua uitvoering, materiaalgebruik en budget en bouwden ten slotte de kapel. De achterwand van de kapel is bovendien moduleerbaar, waardoor de kapel verschillende functies kan uitoefenen.

Kerstmis of Pasen

“Als een persoon is overleden, kan een plaat met bijvoorbeeld een landschap daarop als achterwand dienen zodat het even een rouwkapel wordt. Daarnaast kunnen bijvoorbeeld kerst- of paastaferelen tijdens die periodes. Hiermee willen we de studenten een plek voor zingeving geven", vervolgt Schellekens. “We hadden ook gewoon een kapel kunnen bestellen, maar deze ontmoeting tussen secundair en hoger onderwijs is heel leuk. Ook onze kunstafdeling kan betrokken worden bij het schilderen van de platen, dus het is een project dat verder blijft lopen.”

De ‘paterkes’ bij de kapel die ze bouwden.
RV De ‘paterkes’ bij de kapel die ze bouwden.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer