Collien Schepers, Lore Ooms, Sibe Laureys, Dieter De Cock en Matias Goris.
Peter Vanderveken Collien Schepers, Lore Ooms, Sibe Laureys, Dieter De Cock en Matias Goris.

Vijf studenten Thomas More geselecteerd voor Agri Summit: “Gewassen beschermen tegen schimmels? Dat kan je met drone”

Vijf studenten Biotechnologie van Thomas More in Geel zijn erin geslaagd om een plaatsje te veroveren op ‘The Next Generation Agri Summit’, een vierdaags programma voor jonge studenten en onderzoekers met belangstelling voor gewasbescherming. Dat is een hele prestatie, zeker als je weet dat er slechts 50 studenten wereldwijd worden toegelaten. Het programma vindt van 19 tot 23 mei plaats in Gent.

‘The Next Generation Agri Summit’ is er door en voor jonge studenten Agro- en Biotechnologie en onderzoekers met belangstelling voor alle aspecten van gewasbescherming. De deelnemers krijgen er de kans om samen te werken met marktleiders en deel te nemen aan sessies rond onderwerpen die leven bij de studenten en jonge onderzoekers.

Er werden maar liefst vijf studenten Biotechnologie van de Thomas More-hogeschool in Geel geselecteerd. Tweedejaarsstudenten Collien Schepers uit Meerhout, Lore Ooms uit Brecht, Sibe Laureys uit Herentals, Matias Goris uit Diest en Dieter De Cock uit Bekkevoort deden mee aan de Next Gen Contest, die studenten en jonge onderzoekers uitdaagt om innovatieve oplossingen te bedenken om gewassen te beschermen.

Schimmels

Collien Schepers, Lore Ooms en Sibe Laureys werkten een project uit rond precisielandbouw. Een drone, die ze The Protective gedoopt hebben, wordt uitgerust met een systeem dat schadelijke organismen zoals insecten of schimmels heel precies opspoort op een akker. Het systeem maakt gebruik van parameters zoals licht, geluid en geur uit een databank die door onderzoekers van over heel de wereld uitgebouwd wordt. “Als er schadelijke organismen vastgesteld worden, zoekt het systeem in de onmiddellijke omgeving naar de aanwezigheid van natuurlijke vijanden en lokt hen naar de te bestrijden schadelijke organismen. Zo kan je gewassen beschermen op een biologische manier. Zijn er geen organismen in de buurt die kunnen helpen, dan krijgt de landbouwer een waarschuwing en kan hij beslissen om toch nog chemicaliën in te zetten”, leggen de studenten uit.

Insecten bestrijden

Matias Goris en Dieter De Cock bedachten een push-and-pull-systeem om vooral in minder ontwikkelde landen insecten te vangen en de eiwitten als veevoeder te gebruiken. “In ontwikkelingslanden heeft men niet altijd de traditionele gewasbeschermingsmiddelen ter beschikking en evenmin de kennis om die producten verantwoord te gebruiken”, vertellen ze. Daarom stellen de studenten een milieuvriendelijke manier voor om insecten te lokken en te vangen. Zo zijn er gewassen die insecten afschrikken en de insecten naar de ‘lokgewassen’ drijven, waar ze worden gevangen. Er zijn bijvoorbeeld vallen voor rupsen en vliegen. “De gevangen insecten kunnen bovendien een interessante eiwitbron in veevoeder worden. Ongewenste insecten worden niet zomaar bestreden, ze worden gevangen en nuttig gebruikt.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer