Een van de gedupeerde gezinnen: Sylvia, haar echtgenoot en kinderen aan hun huis.
Foto Tony Van Galen Een van de gedupeerde gezinnen: Sylvia, haar echtgenoot en kinderen aan hun huis.

"25.000 euro spaargeld in rook opgegaan"

MALAFIDE AANNEMER HEEFT VOOR 350.000 EURO SCHULDEN BIJ 47 SCHULDEISERS

Een malafide aannemer uit Maaseik heeft bij zéker 47 Limburgse bedrijven en gezinnen schulden voor enkele honderdduizenden euro's openstaan. De man vroeg steeds hoge voorschotten, maar liet onafgewerkte woningen achter. De aannemer is voor de zoveelste keer failliet. "Wij zagen 25.000 euro spaargeld in rook opgaan", vertelt Sylvia Dugardijn uit Beringen.

Meer dan 350.000 euro heeft Franky M. uit Noord-Oost Limburg openstaan bij meerdere schuldeisers. De zaak van de man is failliet, en het geld gaat in rook op. Nochtans moet hij nog op tal van plaatsen werk afmaken. Hij vraagt steeds riante voorschotten, en begint ook vlijtig aan de werken. Maar na een tijdje laat hij niets meer van zich horen. Reden: het faillissement van zijn zaak. "Wij zijn begin dit jaar met ons verhaal naar buiten gekomen", zucht Sylvia Dugardijn uit Beringen. "Mijn partner en ik hadden al wat gespaard, en wilden onze woning renoveren. Via een architect lieten we de werken schatten, en gingen we tal van aannemers af op de markt. Het voorstel van Franky M. leunde het dichtste aan bij de schatting. 78.000 euro en zes maanden werk. Het was ook een heel hartelijke man, zeer sympathiek."

Voorschot

Sylvia en haar man Ward voelden geen argwaan, totdat Franky M. een voorschot van meer dan 20.000 euro vroeg. "Dat is natuurlijk heel wat geld, maar toen hij voorstelde om het wat later te betalen, dachten we dat hij zelfs joviaal naar ons toe was." De afbraakwerken startten, maar al snel kwam er vertraging. Plots wilde de aannemer ook al de voorschotten voor de ramen, terwijl er nog andere zaken moesten gebeuren.


"Na lang heen en weer discussiëren, waren de ramen na maanden nog niet geleverd. Toen we zélf contact opnamen met zijn Poolse leverancier, wisten we hoe laat het was. De firma werkte niet meer samen met Franky M. omdat hij zélf schulden bij ze had. Ze hadden daar nog nooit van onze bestelling gehoord." Dugardijn stapte naar de politie, de rechtbank en kon intussen meer dan 40 gedupeerden samenbrengen. Intussen blijkt dat de man samenwerkte met Roemeense arbeiders zonder ervaring.


Opvallend is dat Franky M. al de ene zaak na de andere uit de grond stampte, en steeds opnieuw kan beginnen. De man is zelfs nu nog steeds actief in Limburg. "We denken dat nog mensen zich gaan herkennen in dit verhaal. We begrijpen niet dat hij eigenlijk ongestoord zijn gang kan gaan. Hij liegt, vervalst documenten. We beseffen dat we ons geld nooit meer gaan terugzien." Bij het parket van Limburg bevestigen ze dat er een beginnend onderzoek liep. "Maar we wachten het onderzoek af. De curator is bezig met het faillissement. We kunnen nog niet spreken over fraude, tot we het dossier volledig kennen. Er zijn ook aannemers die goed bedoeld hun zaak proberen redden."


Pano bracht gisterenavond een reportage over het aantal faillissementen in ons land in de bouwsector. Elk jaar 11.000 bedrijven."

Lees meer