2 Liesbeth Geets gaat de verwaarloosde paarden adopteren.
Mine Dalemans Liesbeth Geets gaat de verwaarloosde paarden adopteren.

"De dieren kunnen niet zonder elkaar"

BLIND PAARD ÈN 'BLINDENGELEIDE' PONY KRIJGEN NIEUWE EIGENAARS

Twee verwaarloosde paarden die onafscheidelijk bleken, hebben eindelijk een nieuwe eigenaar gevonden. De dieren werden opgevangen in het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum bij Rudi Oyen. "Het paard is blind en de pony dient écht als blindengeleidehulpje. Mooi om te zien", klinkt het.

De vriendschap tussen een paard en een pony gaat in Heusden-Zolder wel heel ver. Bij het Vogel- en Dierenopvangcentrum werd recent een verwaarloosd paard binnengebracht dat ook nog eens blind bleek te zijn. De pony werd bij dezelfde eigenaars weggehaald. Bleek dat de twee écht niet zonder elkaar kunnen. "En dat mag je letterlijk nemen", zegt Rudi Oyen. "We hadden in eerste instantie niet door dat het paard blind was. Daarom hadden we de twee dieren apart gezet, maar al snel zagen we het paard tegen de omheining aan lopen. We deden wat tests, en daaruit bleek dat het echt blind is. Dat het dier überhaupt nog leeft, mag je een wonder noemen. Zeker als je zag in welke omstandigheden beide dieren leefden."

2 De twee dieren zijn onafscheidelijk.
Mine Dalemans De twee dieren zijn onafscheidelijk.

Buddy

Maar het paard heeft net al die tijd kunnen overleven dankzij de hulp van de kleine pony. De pony is zowaar de "blindengeleide" buddy van het paard. "Heel mooi om te zien. Het paard luistert gewoon waar de pony heen gaat, volgt en vindt zo de voeder- en drinkbak. Maar soms hinnikt het ook, en komt de pony vanzelf aangedraafd om zijn maatje te helpen. Dit werkt, maar de ene heeft de ander echt nodig. Hoelang ze zo al samen door het leven gaan, weten we niet. Het paard is met zekerheid vijftien jaar oud, en weten ook niet hoelang het blind is. We zien in elk geval dat ze op elkaar zijn afgestemd. Daarom was het noodzakelijk dat de nieuwe eigenaar beide dieren zou adopteren. Als het paard alleen zou achterblijven is er maar één eindweg: een spuitje."


Eind goed, als goed. Donderdag meldde een koppel uit Geetbets zich aan bij Oyen. "Het gaat om mensen met ervaring die zelf ook paarden hebben", klinkt het. "Zij hebben een weide van twee hectare waar het duo naar hartelust kan draven. We zijn blij dat ze in zulke handen terecht komen, en niet bij mensen die zich eenmalig emotioneel laten leiden en uit medelijden de dieren zouden overnemen. We willen net vermijden dat ze in een omgeving terechtkomen waar ze weer worden verwaarloosd. We zien het vaak genoeg, en moeten vaak verwaarloosde paarden weghalen. Als je de ruimte niet hebt, begin er dan niet aan."

Lees meer