Exclusief voor abonnees

Barbara Creemers (Groen): “We willen eerst goed openbaar vervoer, daarna pas een kilometerheffing”

Lijsttrekker voor Kamer wil dat mensen hun salariswagen makkelijker aan de kant kunnen laten staan

Gewapend met een duurzame drinkbus vol kraantjeswater verschijnt Barbara Creemers (37) uit As op de afspraak. Het plastic flesje bronwater op onze redactie neemt ze niet aan. Hoeveel van die flesjes komen er immers niet in de zee terecht? Tips heeft de kersverse groene politica ook voor ons. “Onkruid op mijn oprit? Ik maak daar lekkere smoothies van!” Maar noem haar toch niet de diepgroene politica met onrealistische voorstellen. “Integendeel: wat we voorstellen, is juist heel noodzakelijk.” Als lijsttrekker voor de Kamer hoopt ze dat de groenste provincie van Vlaanderen nu eindelijk ook eens politiek wat groener zal stemmen.

2 Barbara Creemers.
Karolien Coenen Barbara Creemers.

In oktober vorig jaar stond ze al even op de provinciale lijst van Groen, maar verder is de politiek nog nieuw voor haar. “Hoe ik mij zou voorstellen? Goh, mijn vriendinnen noemen me een wereldverbeteraar”, lacht Barbara. “En ja, dat past misschien wel bij mij. Politiek ben ik redelijk nieuw, maar ik ben al heel lang met ecologische thema’s bezig. Zo deed ik de communicatie bij Velt, de Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren. Vandaag is het daar vooral mijn taak om de pesticides uit de winkelrekken te krijgen.”

Het was wel een verrassing dat je lijsttrekker werd in Limburg, hé? In het eerste voorstel zou dat Hind Salhane worden… 

“Dat klopt. Onze partij stelt modellijsten voor. Maar de leden kunnen die vervolgens weer goedkeuren of aanpassen. En dat laatste is gebeurd. Bij de leden lag het vooral moeilijk dat iemand die nog niet bekend was bij de groenen in Limburg, de lijst zou trekken. Ikzelf heb de leden blijkbaar kunnen overtuigen om mij te mogen smijten voor Groen.”

Je moet bij Groen blijkbaar wel ‘diepgeworteld groen’ zijn. Verruimingskandidaten die maar een beetje banden hebben met bijvoorbeeld Open Vld geraken niet bovenaan de lijst. Hind Salhane was ooit medewerkster van Lode Vereeck (Open Vld). Heeft dat ervoor gezorgd dat ze geen lijsttrekker mocht worden?

“Ik denk helemaal niet dat Hind daarop is afgerekend. Het ging meer om bekendheid. Wij Limburgse groenen voelen dat het nu moet gebeuren. We hebbend de wind mee, en we willen eindelijk eens die vicieuze cirkel doorbreken: met Johan Danen hebben we wel al iemand in het Vlaams Parlement, maar in de Kamer heeft Groen Limburg al twee decennia niemand. Daardoor krijgt Groen Limburg op dat niveau weinig aandacht en is het telkens weer moeilijk om er een verkozene te halen. Ik denk dat de leden de strijd deze keer niet meteen wilden overlaten aan iemand van wie ze de capaciteiten nog niet kennen. Maar Hind Salhane staat intussen wel op de tweede plaats voor onze Vlaamse lijst in Limburg. Onze ambitie? Haar ook nog verkozen krijgen in dat Vlaams Parlement.”

Hoe komt dat toch? Limburg wordt de groenste provincie genoemd, maar de partij kreeg — tot nu toe — maar geen verkozenen vanuit deze provincie in het federale parlement?

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels via de site en app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Jos Plessers

    Schaf koning auto af.Woon/werkverkeer gratis met openbaar vervoer.Prima voor het milieu en de transportsector kan éindelijk op tijd bij de klant toekomen

  • Sobek Wessels

    Goed openbaar vervoer voor iedereen is Onbetaalbaar en Onmogelijk in dit land ! Hoe ga je mensen die in Ploegen werken naar hun werk laten gaan met het Openbaar vervoer ? Begin eerst met decentralisatie Van bedrijven en administratie in Brussel en dit meer verspreid over het land . Ook Mensen Mogen Niet Afgestraft worden Omdat ze met de Wagen naar Het Werk moeten !!

Lees meer