2 Aan het station van As kan je uitkijken op het landschap dat is veranderd door de mijnindustrie.
Gemeente As Aan het station van As kan je uitkijken op het landschap dat is veranderd door de mijnindustrie.

Gemeente wil toeristische trekpleister maken van station

Aan het station van As zijn vanaf nu nieuwe sporen van het verleden terug te vinden. Aan de hand van infopanelen, 3D-kijkers en authentieke foto’s komen bezoekers meer te weten over de geschiedenis van de site, die één van de toeristische haltes van As moet worden.

Om bewoners en toeristen wegwijs te maken in het verleden van het station van As, investeerde de gemeente in nieuwe infopanelen met weetjes en authentieke foto’s. De Erfgoedapp biedt de mogelijkheid om ingesproken teksten te beluisteren en extra foto’s en binnenkort ook video’s te bekijken, die onder meer afkomstig zijn van de Heemkundige Kring van As en uit privécollecties van erfgoedliefhebbers.

Wie zich in de 31 meter hoge uitkijktoren waagt, zal vanaf nu, naast de nabijgelegen mijnterrils, ook kunnen zien hoe het landschap door de mijnen is veranderd. Met de knappe 3D-kijkers werp je letterlijk een terugblik op het mijnverleden.

2 Er staan onder meer infopanelen met foto's uit het verleden.
Gemeente As Er staan onder meer infopanelen met foto's uit het verleden.

Draaischijf

“De ontwikkeling van de stationssite kadert binnen een groter project waarbij we het station van As ontplooien tot een volwaardige en aantrekkelijke, toeristische halte”, zegt burgemeester Tom Seurs. “Het station van As was dankzij zijn ligging op het Kolenspoor vroeger een echte draaischijf voor de steenkoolindustrie”, vult schepen van Toerisme Marc Bergmans aan. “Met de opwaardering van deze site moet het nu een toeristische draaischijf voor fiets-, wandel- en erfgoedliefhebbers worden.”

In de toekomst hoopt men nog een aantal zaken toe te voegen aan de omgeving, zoals een nieuwe evenementen- en speelzone en een uitgebreide belevingsroute voor kinderen. Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen en vandalisme te vermijden, werden er alvast tien bewakingscamera’s geplaatst.

Lees meer