Archiefbeeld van de industriezone Chemelot
ANP Archiefbeeld van de industriezone Chemelot

Gifwolk drijft boven Belgische grens

Zaterdagmiddag dreef een gifwolk een tijdje boven de Belgische grens. De rook ontsnapte uit een salpeterzuurfabriek in het Nederlandse Sittard-Geleen. Na een uur was het lek gedicht.

Rond 11.45 uur ontstond het lek in de fabriek op het industrieterrein Chemelot, net voorbij de Belgische grens. In enkele Nederlandse plaatsjes werden de terrassen leeggeruimd en de markt gesloten. In het winkelcentrum van Beek moesten de mensen zelfs binnenblijven. De bruine wolk dreef verder richting Duitsland. Daardoor was er nooit gevaar voor de inwoners van Maasmechelen.

Prikkelende ogen

Het lek werd rond 13 uur gedicht. Uit metingen bleek dat er geen gevaarlijke concentraties met giftige stoffen waren vrijgekomen. De inwoners kregen wel de raad hun ogen te spoelen, want de wolk zou prikkelende ogen kunnen veroorzaken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer