Sam Cremers overleed anderhalf jaar geleden. Hij was 5 jaar oud.
Repro BVDH Sam Cremers overleed anderhalf jaar geleden. Hij was 5 jaar oud.

Moeder van overleden Sam vraagt om erfbelasting
te hervormen: “Bijna al zijn spaargeld kwijt
aan overheid”

Woensdag blazen mensen overal in Vlaanderen zeepbellen voor overleden kinderen. Het initiatief komt van Inge Pirar uit Gruitrode, die anderhalf jaar geleden haar zoontje Sam (5) verloor bij een spijtig ongeval. Inge betaalde na het overlijden nog een grote som geld alvorens ze toegang kreeg tot zijn spaarrekening. Ze vraagt om een hervorming van het erfrecht.

“We hadden op de rekening het geld van babyborrels, verjaardagscadeaus en giften gezet”, vertelt Inge. “Toen Sam overleed, stond er een mooi bedrag op en we wilden dat geld aan ons andere kindje Lisa (4) schenken. Helaas bleek het geld geblokkeerd. Negen maanden later bleef er maar een fractie over van de gespaarde centjes. Te gek voor woorden! Dit was zo confronterend dat ik graag de strijd wil voeren om het erfrecht aan te passen.” Inge stuurde een brief naar enkele ministers met haar verzoek.

Kinderen beschermen

Bij de Federale Overheidsdienst Justitie is men op de hoogte van de brief. “De reden dat mensen na een overlijden van een kind langs de vrederechter moeten, is om ervoor te zorgen dat het geld voorzien voor het meerderjarig kind niet verdwijnt. Dit geld moet op een geblokkeerde rekening worden geplaatst en een vrederechter moet de knoop doorhakken. De procedures en de bijhorende kosten zijn er om de kinderen te beschermen, ook al klinkt dat vreemd.” Door alle notariskosten hielden de ouders van Sam van het geld op de spaarrekening amper iets over. Op woensdag 3 juli gaat Inge langs op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Christel Smeets

    Ik ken dit plaatje. Je zit in een rouwperiode en dan wordt je zo behandeld. Bij mij stonden de spaarcenten twee jaar geblokkeerd. Men ging van federaal naar vlaams maar vergaten de computerprogramma's mee te nemen. Een beetje respect en communicatie mag wel!!

  • faysal el saidi

    Dit is gelijk aan gewettigde corruptie!! Ronduit schandalig!

Lees meer