Warme William dook in Brugge al op in het Visartpark
Benny Proot Warme William dook in Brugge al op in het Visartpark

Oudsbergen toegevoegd aan lijst warme gemeenten

Na een pilootproject in vijf steden, werden 42 nieuwe warme steden en gemeenten aangeduid. Daarbij ook de gemeente Oudsbergen. “Eén op vijf jongeren kampt met psychische problemen, het is dan ook hoog tijd om er iets aan te doen”, stelt schepen van Welzijn Kurt Plessers (CD&V).

Plessers verwijst naar de cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. “Dat is ronduit ontluisterend, met een hoog zelfdodingscijfer in Vlaanderen als gevolg. Als Warme Gemeente verenigt Oudsbergen alle organisaties die werken rond kinderen en jongeren en hun mentaal welzijn. Zo bundelen we de krachten om de veerkracht van kinderen en jongeren te verhogen. Een goede geestelijke gezondheid in de jeugdjaren vormt namelijk de basis voor gezondheid en welbevinden in het latere leven en vermijdt veel psychisch leed.”

Warme William

Oudsbergen heeft acht pijlers opgesteld op deze veerkracht bij jongeren te versterken. Ze krijgen hulp van een Consortium van het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Logo’s, initiatiefnemer Fonds GavoorGeluk en het onderzoekscentrum LUCAS KULeuven. “De acties passen bij de initiatieven die we nemen als Kindvriendelijke Gemeente, een label dat we al eerder kregen toegekend en dat we nu willen verlengen”, zegt Plessers. “Binnenkort zie je ook Warme William verschijnen in het straatbeeld. Deze campagne met bijhorende app wil de jongeren en hun omgeving aanzetten om kwetsbaarheid te delen en empathisch te luisteren naar elkaar zonder oordeel.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer