2 M'kesh CLUB Lounge aan de Boudewijnlaan in Maasmechelen.
Karolien Coenen M'kesh CLUB Lounge aan de Boudewijnlaan in Maasmechelen.

Politie treft mensen uit ‘corona-hotspots’ aan in Maasmechelse discotheek: “We waren niet op de hoogte van de verplichte sluiting”

Afgelopen zaterdagavond- en nacht heeft de politie Lanaken-Maasmechelen een grootschalig toezicht uitgevoerd in beide gemeenten. In Maasmechelen werd rond half twee ‘s nachts opgemerkt dat er bij M’kesh CLUB Lounge nog een twintigtal mensen aanwezig waren. “Blijkt dat mijn zaak als nachtclub staat genoteerd, waardoor ik helemaal niet mocht openen. Dat wist ik niet. Ik respecteer het werk van de politie en zal voortaan de deuren sluiten”, vertelt de eigenaar.

Ongeveer 30 politieambtenaren, bijgestaan door twee federale hondengeleiders, werden ingezet tijdens de actie van de politie. Die was hoofdzakelijk gericht op het controleren van het sluitingsuur, het verbod op samenscholingen en het naleven van de mondmaskerplicht. Aan M’kesh CLUB Lounge in de Boudewijnlaan bleek men niet in orde met de voorschriften. Volgens de politie trokken de feestvierders zich hoegenaamd niets aan van de huidige maatregelen. Onder hen ook een aantal personen die afkomstig waren uit zogenaamde ‘corona-hotspots’ uit andere gemeenten en provincies.

Lachgas

Door de alertheid van de politie werd de geopende nachtbar opgemerkt, terwijl de huidige coronamaatregelen de opening verbiedt. “De zaak was geopend en dat op zich is al in overtreding met de huidige wetgeving”, vertelt Tania Olaerts van het communicatieteam bij de politie. “Er stond muziek op en er werd een klein feestje gebouwd.” 

2 M'kesh CLUB Lounge aan de Boudewijnlaan in Maasmechelen.
Karolien Coenen M'kesh CLUB Lounge aan de Boudewijnlaan in Maasmechelen.

Alle aanwezige klanten werden gecontroleerd. Twee onder hen bleken geseind te staan. Ter plaatse werd ook een fles lachgas in beslag genomen, die in het bezit was van een klant. De nodige processen-verbaal werden opgesteld. De zaak werd door de politie ontruimd. “Uiteraard heeft ook de eigenaar een proces-verbaal gekregen. We kunnen hem moeilijk verbieden om zijn zaak nog te openen, aangezien dat verbod al van kracht is.” 

Miscommunicatie

“Ik heb mijn zaak geopend van 20 uur tot 1 uur en heb dat op voorhand ook aangekondigd”, stelt de eigenaar. “Ik dacht immers onder dezelfde regels als de andere horecazaken te vallen en heb er alles aan gedaan om conform de maatregelen te werken. Nu blijkt dat mijn zaak als nachtclub staat genoteerd, waardoor ik helemaal niet mocht openen. Dat wist ik niet, het is een kwestie van miscommunicatie. Ik wil geen heisa veroorzaken, ik ging akkoord met de controle van de politie en zal deze maand voorbeeldig de deuren sluiten. Dat de klanten uit corona-hotspots kwamen, kon ik trouwens ook niet weten.” 

Merendeel wel in orde  

Het merendeel van de horeca-uitbaters bleek overigens wel de voorschriften strikt na te leven. In de gecontroleerde shisha- en loungebars werd geen gebruik van waterpijpen vastgesteld. 

Inzake de mondmaskerplicht werden binnen de politiezone dit weekend in totaal 13 processen-verbaal opgesteld. Naast corona-overtredingen werden er zeven inbreuken vastgesteld inzake verkeer. 

Lees meer