Verdediging vindt straffen in zaak drugshandel “absurd zwaar”

In de zaak van internationale drugshandel rond Genkenaar M. (56) vorderde  de procureur donderdag in totaal 68,5 jaar cel. “Dat is absurd zwaar,” pleitte de verdediging daags nadien.

De zittingszaal in de correctionele rechtbank van Tongeren, waar de zaak behandeld werd.
Mine Dalemans De zittingszaal in de correctionele rechtbank van Tongeren, waar de zaak behandeld werd.

De procureur verwees voor de strafvordering vooral naar het georganiseerde karakter en de grote hoeveelheden drugs die in verborgen compartimenten in auto’s vanuit Limburg uitgevoerd werden naar verschillende landen in Europa. Volgens haar bracht de drugshandel in goed een jaar tijd 30 miljoen euro op. Enkele advocaten van de verdediging probeerden de zware straffen vrijdag evenwel naar beneden te halen. Dat deden ze vooral door te ontkennen dat er sprake was van een georganiseerd crimineel netwerk.

Volgens advocaat Jan Swennen wist zijn cliënt E. (48), de broer van hoofdbeklaagde M. voor wie zes jaar cel gevorderd werd, niets van de internationale drugshandel van zijn broer.  “E. is een bijzonder verstandig man”, klonk het. “Hij is getrouwd, leest veel en heeft drie verstandige kinderen. Hij heeft nooit meegewerkt aan die internationale drugshandel en hij heeft ook nooit een transport voor zijn broer uitgevoerd.” Hij gaf wel toe dat ook broer E. zelf dealde. “En ja, hij kocht wat drugs bij zijn broer omdat zijn leverancier opgepakt was”, gaf Swennen toe.

Verborgen ruimte

In de woning van E. vond de politie wel een ingenieus verborgen ruimte met een hydraulisch luik in de trap. In die ruimte lag 640 gram cocaïne en 47.000 euro cash. “Maar dat betekent nog niet dat hij deel uitmaakt van een criminele organisatie”, verduidelijkte Swennen. “De anderen wisten niets van die verborgen ruimte — ook zijn eigen broer niet.” De raadsman vroeg dan ook om de straf aanzienlijk lichter te maken en zijn cliënt nog een tweede kans te geven.

Ook Luc Delbrouck, die Genkenaar S. (40) verdedigt, vond de gevorderde straffen absurd zwaar. Zijn cliënt riskeert dertig maanden cel. “Mijn cliënt zou hand- en spandiensten geleverd hebben aan de criminele organisatie? Hij heeft M. geholpen, maar dat was niet in het kader van een criminele organisatie. Hij wilde M. en zijn familie een wederdienst bewijzen omdat die hem geholpen hebben toen hij zeven jaar geleden van Turkije naar België verhuisd was en zijn woning uitgebrand was. Hij werkt van 5 uur ‘s ochtends tot 19 uur ‘s avonds als ‘chapper’. Hij huurde dat huis in As, maar zijn leefruimte was gescheiden van die van M. Hij wist ook dat M. gezocht werd, maar dat is op zich niet strafbaar — anders zouden veel advocaten ook een bijzonder groot risico lopen.”

Op 8 en 15 november wordt de zaak verder behandeld.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer