4 Patrick Van der Schueren op de fraai gerestaureerde binnenkoer van De Koekoek.
Mozkito Patrick Van der Schueren op de fraai gerestaureerde binnenkoer van De Koekoek.

Historische herberg heropent de deuren

NIEUWE EIGENAARS DE KOEKOEK BIJNA KLAAR MET RESTAURATIE

De historische herberg De Koekoek in Asse opent in maart opnieuw de deuren. Het eeuwenoude kroegje sloot twee jaar geleden de deuren na de dood van cafébazin Maria De Wandeler. De Koekoek werd intussen grondig gerestaureerd, maar de authenticiteit bleef wel bewaard.

De restauratiewerken in De Koekoek zijn nog volop aan de gang. De stallingen in de zijbeuk van het gebouw werden ontmanteld en geïntegreerd in de caféruimte. Een deel van de vloer werd vernieuwd en in parket aangelegd. Het dak werd vernieuwd en er werden nieuwe ramen geplaatst. De herberg werd ook grondig geïsoleerd. "We hebben alles vernieuwd, maar dat is gebeurd met respect voor het rijke verleden van de herberg", zegt Patrick Van der Schueren (56), projectontwikkelaar en de nieuwe eigenaar van het pand. "De buitenwerken zijn bijna klaar. We moeten het gebouw nu nog schilderen en we moeten de toog nog bouwen. De toog komt te staan in het vroegere achterkamertje van de cafébazin. Dat kamertje behoort ook tot het café."


Het gebouw dateert van 1873. "En de sfeer van toen willen we graag behouden. Maar vernieuwing drong zich wel op. Zo hebben we de historische binnenkoer opnieuw geplaveid. Die binnenkoer moet de troef worden van de nieuwe zaak. De mensen kunnen hier in de toekomst een glas drinken, afgescheiden van de wind, en met een mooi zicht op het achtergelegen bos."


De vernieuwde Koekoek opent in maart de deuren en wordt uitgebaat door Io Van der Schueren, de dochter van Patrick. "Mijn dochter heeft altijd al gedroomd van een job in de horeca", vertelt Patrick. "Dit is een opportuniteit die we niet konden laten liggen. Toen ik destijds in de krant las dat dit café te koop stond, heb ik geen seconde geaarzeld."

4 Een oude tekening toont hoe het café er anno 1965 bij stond: hetzelfde als vandaag.
Mozkito Een oude tekening toont hoe het café er anno 1965 bij stond: hetzelfde als vandaag.

Naam behouden

De authentieke naam van de herberg blijft behouden. "Wat goed is, hoef je niet te veranderen", zegt Patrick. "We gaan van De Koekoek een gezellige brasserie maken. Dit moet een trefpunt worden voor de vele fietsers, wandelaars en ruiters. Voor die laatste categorie gaan we ook een soort afspanning maken waar de paarden kunnen uitrusten, zodat de baasjes rustig kunnen genieten van een hapje of een drankje. We hebben al afspraken gemaakt om opnieuw de geuze van Girardin te schenken. Op de kaart komen de aloude Vlaamse gerechten zoals stoemp, maar je zal hier evengoed een T-bone steak kunnen eten of een goede pint drinken."


Het enige gedeelte dat nog niet verbouwd werd, is de schuur die uitgeeft op de binnenkoer. "We kunnen de schuur ombouwen tot woning", zegt Patrick. "We hebben er ook een vergunning voor. Maar voorlopig weten we nog niet wanneer we die schuur zullen aanpakken. Eerst willen we De Koekoek opnieuw openen. Later zien we wel hoe de schuur het best wordt aangepakt."

4 De historische herberg De Koekoek wordt momenteel stevig verbouwd. In maart heropent de zaak.
Mozkito De historische herberg De Koekoek wordt momenteel stevig verbouwd. In maart heropent de zaak.
4 Binnenin zijn aannemers begonnen met de afwerking van het gebouw.
Mozkito Binnenin zijn aannemers begonnen met de afwerking van het gebouw.

Lees meer