De wekelijkse markt op de Hopmarkt in Asse.
Mozkito De wekelijkse markt op de Hopmarkt in Asse.

Marktkramers moeten Nederlands spreken, of ze spelen vergunning kwijt

De gemeente Asse vraagt aan de handelaars van de wekelijkse dinsdagmarkt om, in hun omgang met de klanten, eerst het Nederlands te gebruiken. Wie dat niet doet, kan gesanctioneerd worden.

De gemeenteraad keurde zopas een wijziging van het marktreglement goed. Daarin staat te lezen dat de marktkramers in hun schriftelijke communicatie voortaan alleen het Nederlands mogen gebruiken. Als het over mondeling communiceren gaat, wordt de marktkramers gevraagd om het Nederlands als eerste taal te gebruiken. Het gebruik van het Nederlands gaat in Asse achteruit omdat het steeds meer nieuwe inwoners uit de hoofdstad krijgt. “Maar wij zijn en blijven een Nederlandstalige gemeente en daarom willen we het gebruik van onze taal sterk aanmoedigen”, meldt schepen Sigrid Goethals (N-VA), bevoegd voor Vlaams beleid. “Het gebruik van het Nederlands zorgt ervoor dat nieuwkomers zich succesvol kunnen integreren in de samenleving en op de arbeidsmarkt.”

Het taalgebruik van de marktkramers zal voortaan gecontroleerd worden door de gemeenschapswachten. “We gaan uiteraard eerst sensibiliseren”, luidt het. “Maar wie moedwillig het Nederlands weigert te gebruiken, kunnen we sanctioneren. We kunnen dan de vergunning van de marktkramer intrekken.”

Het is niet de eerste maatregel die het gemeentebestuur in Asse neemt om het Nederlands te beschermen. Eerder werd ook al een pin uitgedeeld aan de nieuwkomers die een cursus Nederlands volgden. Op die pin staat ‘Spreek NL met mij aub’. De pin moet er voor zorgen dat handelaars en inwoners niet zo maar overschakelen op een andere taal als ze in contact komen met nieuwkomers.

83 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dieter Devreeze

    Respect voor de rechtstaat is veel enggeestige Flaminganten blijkbaar vreemd. De grondwet is duidelijk: behalve in de omgang met de overheid is het gebruik van de talen vrij. Dus zolang die marktkramer zijn standgeld aan de plaatsmeester in het Nederlands betaald is er geen probleem. Asse verliest hierover elke rechtzaak bij de raad van state.

  • Julien Van Cortenberg

    In Zaventem wordt dat ook al problematisch De Vlaamse middenstand verdwijnt en hun plaats wordt ingenomen door anderstaligen. Wij Vlamingen worden geacht in ons eigen dorp ons uit te drukken van de vooral Franstalige inwijkelingen. Zie maar Kraainem Wezembeek enz..

Lees meer