4 Beklaagde Kenneth Samaille in de rechtbank.
BELGA Beklaagde Kenneth Samaille in de rechtbank.

Advocaat nabestaanden over stiefpapa die Elly (2,5) doodsloeg: “Kinderbeul, vrouwenhater, lafaard”

De 31-jarige man uit Menen die deze week voor het hof van assisen in Brugge terechtstaat omdat hij op 20 november 2017 zijn stiefdochtertje Elly (2,5) zodanig mishandelde dat ze twee dagen later overleed, is een “kinderbeul, een vrouwenhater en een lafaard”. Advocaat Maxime Van Winckel, die Elly’s moeder Stefanie uit Wevelgem bijstaat, spaarde woensdag tijdens zijn pleidooi de verwensingen niet voor verdachte Kenneth Samaille. Hij hecht geen geloof aan de verklaring van Samaille dat hij Elly maar één vuistslag in de buik gaf.

Op de derde assisendag van het proces kwam ook Petra Velghe (37), een ex-partner van Samaille waar hij negen jaar lang een relatie mee had, een vernietigende verklaring afleggen. “Het eerste geweld begon al na enkele maanden, maar pas toen we niet meer bij zijn ouders woonden, werd het erger”, vertelde ze. “Toen ik te laat thuis kwam, zette hij mijn hond en mij op straat.” Twee keer liep Samaille een veroordeling op voor partnergeweld, toen hij Velghe bij de keel had gegrepen, had bedreigd met een mes en na de relatie nog had belaagd. Net zoals Elly’s moeder Stefanie getuigde Petra Velghe over de extreme controle die de Menenaar over haar uitoefende. “Hij leek wel Stefanies bodyguard”, luidde een getuigenis op het assisenproces.

4 Advocaat Maxime Van Winckel.
BELGA Advocaat Maxime Van Winckel.

“Je hoeft van zo iemand geen eerlijke antwoorden te verwachten”, vond advocaat Maxime Van Winckel. “Van iemand die zelfs een leugendetectortest weigert. Hij verwittigde zelfs de ambulance niet en verzweeg de ware oorzaak van Elly’s verwondingen. Hij koos er bewust voor om haar definitief het zwijgen op te leggen.”

“Hij ontnam op die manier nog de hoop om Elly eventueel nog te redden, enkel en alleen om voor zichzelf de hoop levend te houden ermee weg te komen”, vulde advocate Virginie Cottyn aan. Zij somde de talloze verwondingen van Elly op, zowel door de doodslag op 20 november als tijdens de maanden voordien. Voor haar hét bewijs dat Elly al sinds de zomer leed onder de agressie van Kenneth Samaille en er op 20 november sprake was van meer dan één slag.

4 Advocate Virginie Cottyn.
BELGA Advocate Virginie Cottyn.

“Een fatale swipe op Tinder veranderde het hele verdere leven van Elly’s vader, moeder en grootouders”, pleitte advocaat Joeri De Martelaere. Hij verwees daarmee naar het feit dat Kenneth Samaille en Elly’s moeder Stefanie elkaar in maart 2017 via de datingapp leerden kennen.

4 Advocaat Joeri De Martelaere.
BELGA Advocaat Joeri De Martelaere.

Ondanks alle verwensingen en negatieve getuigenissen kan Samaille wel nog op de steun van zijn moeder en stiefvader blijven rekenen. “Hij was vroeger thuis nooit agressief, zorgde jarenlang goed voor zijn kleine stiefbroertje (13)”, getuigde stiefvader Claude Isenbaert (58) uit Menen. “We staan nog altijd 100% achter hem. Hij heeft dit zeker niet gewild, het was een ongeval.”

Donderdag krijgen de procureur-generaal en de advocaten van Kenneth Samaille het woord. Daarna moet de jury van zes mannen en zes vrouwen zich over de schuldvraag en de strafmaat uitspreken.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer