Geveltuintjes in Sint-Niklaas.
Joris Vergauwen Geveltuintjes in Sint-Niklaas.

Assenede geeft geen subsidies voor geveltuintjes (maar hoopt dat de burgers het wel doen)

Assenede gaat voorlopig geen subsidies uitdelen voor burgers die een geveltuintje willen aanleggen.

In steden zoals Antwerpen, Gent en Kortrijk krijgen burgers die een geveltuintje aanleggen subsidies, in de hoop dat meer inwoners meewerken aan de vergroening van de stad. Vlaams Belang Assenede wil dat Assenede ook op die kar springt, maar het voorstel wordt niet goedgekeurd. “Natuurlijk zijn wij voorstander van meer groen in het straatbeeld, maar subsidies voor geveltuintjes zien wij niet meteen zitten”, zegt schepen Servaas Van Eynde (SamenPlus). “Er is enorm veel administratief werk aan zo’n subsidieregeling. In Assenede hebben we al een ambitieus klimaatplan waar ook veel geld naartoe vloeit. Geveltuinen subsidiëren is daar geen prioriteit, omdat er andere en effectievere doelstellingen zijn. Het gemeenschapsgeld moet slim worden geïnvesteerd. Assenede is ook helemaal geen stedelijk gebied. In steden zijn subsidies voor geveltuintjes meer logisch. Steden doen dat om door vergroening de stadshitte te temperen. Heel wat inwoners van een stad hebben geen tuin en kunnen door het aanleggen van een geveltuin een steentje bijdragen voor een gezonder klimaat. In de gemeente Assenede is dat minder het geval.”

SamenPlus vindt het wel belangrijk dat er een reglement komt dat de burgers de mogelijkheid stelt een geveltuin aan te leggen, maar de financiële duw in de rug komt er niet.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer