Met rode en groene kaarten willen de handelaars de parkeerders op een ludieke manier duidelijk maken dat de blauwe schijf altijd gelegd moet worden.
Foto JSA Met rode en groene kaarten willen de handelaars de parkeerders op een ludieke manier duidelijk maken dat de blauwe schijf altijd gelegd moet worden.

Handelaars spelen parkeerwachter

RODE KAART VOOR OVERTREDERS IN BLAUWE ZONE, GROEN ALS JE TIJD WÉL RESPECTEERT

De handelaars van Assenede spelen zelf parkeerwachter. Boetes uitdelen doen ze niet, maar ze willen langparkeerders sensibiliseren om de blauwe zone correct te gebruiken. Die beperkte parkeertijd is al jaren ingevoerd in het centrum, maar wordt amper gecontroleerd. En dus blijven wagens te lang voor de winkels staan.

Al een tijdje vragen de middenstanders aan de gemeente om iets te doen aan het parkeerprobleem in de centra van de verschillende dorpskernen. Vooral wie bij de lokale middenstander wil winkelen, staat graag dicht bij de deur geparkeerd. Aan de meeste winkels is er blauwe zone, waar je met je blauwe parkeerschijf maar één of twee uur mag parkeren. Maar dat lappen steeds meer bestuurders aan hun laars. De gemeente stelde voor om een privéfirma in te huren die controles uitvoert. Maar die boetes willen de handelaars niet, dus gaan ze zelf voor een ludieke actie met een groene of een rode kaart onder de ruitenwisser.


"Vanaf dit weekend zullen we sensibiliseren en overal flyers in de vorm van een parkeerschijf tussen de ruitenwissers steken", zegt Christian Roels van de Adviesraad Lokale Economie in Assenede.

Geen boetes

"Meer controles en boetes willen we niet, want dat maakt de klanten alleen maar boos. Daarom willen we de parkeerders sensibiliseren en hen duidelijk maken hoe belangrijk de blauwe zone wel is. Want die blauwe zone zorgt er ook voor dat zij voor de winkel kunnen parkeren wanneer ze boodschappen moeten doen. Vanaf begin juni schakelen we een versnelling hoger en gaan we als handelaars echt de baan op om te kijken wie wel en wie niet zijn parkeerschijf legt. Wie het goed doet, krijgt een groene kaart met een bedanking onder de ruitenwisser. Wie geen parkeerschijf legt, krijgt een rode kaart onder de ruitenwisser. Daarop staat nog eens duidelijk het belang van de blauwe zone uitgelegd, in de hoop dat de bestuurder de volgende keer wel netjes zijn blauwe parkeerschijf zal leggen."

Mentaliteitswijziging

Bakkerin Els heeft haar winkel op de Markt van Assenede. Zij steunt de actie. "Voor onze winkel mag je maximum een uur parkeren, maar je houdt niet voor mogelijk hoe vaak mensen daar een hele dag staan", zegt Els. "Omdat de plaatsen voor kortparkeren meestal bezet zijn, parkeren mijn klanten vaak aan de overkant van de straat. Dat mag eigenlijk niet, maar ze kunnen vaak niet anders. Vaak zijn het bewoners van het centrum zelf die een hele dag of zelfs een heel weekend op de blauwe parkeerplaatsen geparkeerd staan. Jammer en slecht voor de roulatie in het parkeren in ons centrum. Met deze ludieke actie willen we dat de mensen duidelijk maken", aldus Els.


De handelaars vragen de gemeente nu nog tijd tot het einde van het jaar en willen dan evalueren of de stunt met de rode en groene parkeerkaarten voor een mentaliteitswijziging gezorgd heeft bij de inwoners en bezoekers van Assenede.


Of er bij een mislukken alsnog een parkeerbedrijf komt dat boetes zal uitdelen, is afwachten. "Geen enkele politieker zal die onpopulaire beslissing zo kort voor de verkiezing willen nemen", klinkt het overal.

Lees meer