3 Kenneth Samaille hoorde zich schuldig verklaren aan doodslag.
LSI Kenneth Samaille hoorde zich schuldig verklaren aan doodslag.

Kenneth (31) krijgt 25 jaar cel voor doodslag op stiefdochtertje Elly (2,5)

25 jaar cel. Dat is de straf die Menenaar Kenneth Samaille (31) van het hof van assisen heeft gekregen voor doodslag op zijn amper 2,5 jaar oude stiefdochtertje Elly.  De jury vond dat de agressieve en drugsverslaafde dertiger de bedoeling had Elly te doden toen hij op 20 november 2017 in zijn woning in Menen tijdens het oppassen haar een vuistslag in de buik gaf omdat ze maar bleef wenen. Ook de mishandeling van het kind in de maanden voordien achtte de jury bewezen. In zijn moeilijke jeugd zag het wel een verzachtende omstandigheid . “Een opluchting”, reageren Elly’s moeder Stefanie (28) uit Wevelgem en opa Eric (59) uit Assenede.

De openbare aanklager nodigde de jury uit om af te dalen naar de onverzorgde woning en tuin van verdachte Kenneth Samaille en zijn partner-sinds-acht-maanden Stefanie Herman in de Toekomststraat in Menen. “Spreken met de vuisten was al jaren zijn stramien, getuige het partnergeweld bij een eerdere partner en bij de moeder van Elly”, aldus procureur-generaal Serge Malefason. “Controleren, isoleren, agressie, partners als bezit die bedreigd werden als ze dreigden hem te verlaten. En ook telkens er mee dreigde hun kinderen iets aan te doen. Dit staat in schril contrast met zijn ‘ik heb dit niet gewild’. Samaille, je heb gewoon uitgevoerd waar je al vaker mee gedreigd had. Elly is gebruikt als wapen tegen je partner. “Het uiterst zwaar geweld toonde zijn oogmerk om te doden”, vond de jury. “En dat terwijl hij wel degelijk vertrouwd was met het verzorgen van jonge kinderen en hun kwetsbaarheid.”

De jury vond ook de mishandeling van Elly in de maanden voor haar dood bewezen. Dat zowel de kinderopvang van Elly’s vader in Assenede en de twee scholen waar Elly school liep onafhankelijk van elkaar tal van verwondingen bij Elly vaststelden telkens Kenneth Samaille alleen voor haar had gezorgd, vond de jury niet toevallig. In haar hals was zelfs eens de afdruk van een hand opgemerkt.

3 De foto op het bidprentje van Elly (2).
Jeffrey Dujardin De foto op het bidprentje van Elly (2).

De advocaten van Kenneth Samaille, Hans Beerlandt en Tabita Latruwe, bekenden tijdens hun pleidooien in de namiddag dat hij met opzet slagen aan Elly heeft gegeven die tot de dood hebben geleid, maar ontkenden dat hij het meisje doelbewust de dood heeft ingeslagen. In zijn jeugd met een alcoholverslaafde en agressieve vader zagen ze een reden voor zijn verstoorde persoonlijkheidsontwikkeling, een gebrek aan vertrouwen in de samenleving, prikkelbaarheid en gebrek aan empathie. “Maar Kenneth ziet kinderen graag. Hij zorgde voor zijn eigen stiefbroertje, destijds voor de 7-jarige dochter van een vorige partner, voor Elly en broertje Milow. En hij zag Stefanie graag. Hij wou haar tijdens een geboekte reis naar Rome ten huwelijk vragen en nog samen een kindje krijgen.” Eerder verklaarde Stefanie Herman op het proces dat ze van plan was hem te verlaten na herhaald partnergeweld… 

De jury volgde de verdediging niet. “Woorden schieten tekort om sorry te zeggen”, las Samaille op het einde van de pleidooien van een briefje af. “Het spijt me zo erg. Ik ben beschaamd. Ik ben mijn zelfbeheersing kwijtgeraakt en ben een enorme klootzak geweest. Ik heb nooit stilgestaan bij de gevolgen. Hoe zwaar de straf ook, ik zal ze accepteren. Ik heb Elly’s ouders en grootouders het mooiste ontnomen. Ik hoop gewoon op een aller-, aller-, allerlaatste kans om een goede zoon en broer te zijn.”

3 Elly's vader Davy Buysse (39) en zijn ouders Chantal De Roo (58) en Eric Buysse (59) uit Assenede
LSI Elly's vader Davy Buysse (39) en zijn ouders Chantal De Roo (58) en Eric Buysse (59) uit Assenede

Advocate Virginie Cottyn sloot af met een positieve boodschap. “Dankzij dit assisenproces hebben Stefanie en haar ouders en Davy en zijn ouders zich opnieuw verzoend. Ze willen met een nieuwe lei beginnen. Omdat ze beseffen dat er maar één schuldige is: Kenneth Samaille. Hun verdriet over de dood van Elly heeft hen verenigd.” “We zijn opgelucht maar Elly komt niet meer terug. Wij en Elly’s broertje Milow (2) hebben levenslang gekregen”, aldus Elly’s opa Luc (57) uit Menen. “Het gemis zal altijd blijven”, aldus Elly’s papa Davy (39) uit Assenede. “Telkens ik mijn zoontje Milow zie, zie ik Elly. We deden door vruchtbaarheidsproblemen heel wat moeite om kinderen te krijgen. Onze koningswens was vervuld maar hield na amper twee jaar al op door de schuld van iemand anders. Dat is hard.”

14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Delafontaine

    Hoeveel is dat in het echt? Bende leugenaars van de rechtbank...

  • DIRK VAN DESSEL

    Allez door die Wet Lejeune zal dit dan nog amper iets meer dan 8 jaar zijn zeker ?

Lees meer