De politie in actie bij het vuurwerk op de Gentse Feesten.
Wannes Nimmegeers De politie in actie bij het vuurwerk op de Gentse Feesten.

Korpschef Gentse flikken: “Ja er zijn problemen, neen, de Feesten komen niet gevaar”

De top van de Gentse politie is zich zeer bewust van de problemen veroorzaakt door het personeelstekort. Korpschef Filip Rasschaert en burgmeester Mathias De Clercq hebben dat in februari al aangekaart bij minister Pieter De Crem. “Toch verwachten we tijdens de Gentse Feesten geen problemen”, zegt Rasschaert, “omdat de meeste mensen die dan werken daar zelf voor kiezen”.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De politievakbonden kondigen maandag in onze krant aan dat ze een stakingsaanzegging indienen voor de zomerperiode, waarin  dus de Gentse Feesten vallen. Toch is de kans klein dat er een écht ‘flikkentekort’ zou zijn tijdens de tiendaagse. Heel wat Gentse flikken geven zich immers zelf op om dan te werken.

Toch veegt korpschef Filip Rasschaert de problemen niet onder de mat. “We weten dat we met een beperkte personeelsbezetting zitten op onze interventiedienst”, zegt hij. “Dat veroorzaakt inderdaad een hoge werklast en moeilijkheden met de balans werk-privé. Maar we willen als politie wel steeds kunnen garanderen dat we een burger die in nood is, helpen. Er moet inderdaad capaciteit bijkomen als we alles willen blijven doen. Het volledige korps (wijkdienst, verkeersdienst, recherche, …) zorgt voor de veiligheid van de bevolking in Gent en blijft dit ook met vol engagement doen. Voor de Gentse Feesten verwachten we geen problemen, aangezien het hoofdzakelijk politiemensen zijn die zelf gekozen hebben om dan te werken.”

Voor de Gentse Feesten verwachten we geen problemen, aangezien de meeste politiemensen zelf gekozen hebben om dan te werken

Filip Rasschaert

Het personeelstekort is onder meer een gevolg van de zogenaamde ‘aspirantenmobiliteit’. “Sinds enige tijd kunnen aspirant-inspecteurs niet meer solliciteren voor openstaande plaatsen binnen het Gentse politiekorps, omdat wij altijd voldoende kandidaten hadden om alle plaatsen in te vullen”, legt Rasschaert uit. “Nu moeten die aspirant-inspecteurs verplicht kiezen uit een lijst met andere werkplekken. Pas na enkele jaren kunnen ze dan naar het Gentse korps komen, als ze dat willen. We krijgen wekelijks mails van aspirant-inspecteurs die bij ons korps willen komen, maar we mogen ze gewoon niet aanwerven, terwijl we er wel het geld voor hebben. We zijn over deze regel in constructief overleg met de vakbonden, er zijn al drie vergaderingen geweest. Komende woensdag is er hierover een nationaal overleg. Daar komt nog eens bij dat er minder aspiranten afstuderen dan er openstaande vacatures bij de politie zijn.”

Minister

De korpschef en de burgemeester hebben dit probleem ook al aangekaart bij minister Pieter De Crem in februari. “Minister De Crem is zich zeer bewust van de uitdagingen op het vlak van rekrutering en selectie, maar ook van de verdere carrièreplanning”, klonk het toen. “Hij zat hierover al meermaals samen met de top van de federale politie, met de vakbonden en met de politiemannen en -vrouwen op het terrein, en maakt er een prioriteit van binnen zijn beleid.”

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Noemen ze dat daar feesten ? Lallen, braken, mensen lastig vallen vechtpartijen lawaai.....jawel een echt feest .

  • Francis Potters

    Werving draait gewoon in de soep, net als t leger. Onbewame HR en leiding op politiek niveau.

Lees meer