2 Frank Oosterlinck en dochter Valerie tussen de druivenranken. Over zes weken staan ze volop in bloei.
Joeri Seymortier Frank Oosterlinck en dochter Valerie tussen de druivenranken. Over zes weken staan ze volop in bloei.

Meetjesland heeft zijn eigen wijn

FRANK KWEEKT AL VIJF JAAR DRUIVEN IN ZIJN TUIN EN BOTTELT NU 200 FLESSEN

Het Meetjesland heeft zijn eigen wijn. Het Lindeken is een roséwijn en werd gemaakt en gebotteld in de tuin van Frank Oosterlinck in de Lindekenstraat. Vijf jaar geleden plantte hij zijn eerste druivenranken en nu staan de eerste flessen Meetjeslandse wijn in zijn koelkast. "Het Meetjesland is perfect om wijndruiven te kweken. Je moet alleen de juiste soort kiezen die niet al te veel zon nodig heeft", klinkt het.

Een wijn geboren, gemaakt en gebotteld in het Meetjesland. Vanaf nu kan je hem schenken aan vrienden. Van het oogstjaar 2016 van Het Lindeken zijn wel maar 200 flessen beschikbaar, dus het wordt een verzamelitem. "Ik heb altijd al groene vingers gehad. Vijf jaar geleden heb ik mijn eerste druivenranken geplant en ben ik een cursus wijnbouwer gaan volgen bij Syntra", vertelt Frank Oosterlinck. In het dagelijkse leven is hij general manager van Ski Data, een bedrijf dat parkeerterreinen inricht. "Wijn maken is vooral heel veel geduld hebben. De eerste jaren waren mijn druiven echt niet goed genoeg om er wijn van te maken, maar mijn oogst van oktober vorig jaar was wel heel goed. Ik had zo'n 300 tot 350 kilo geoogst van de Monarchdruif. Dat is een kruising van de muscat en de dornfelder. Een ideale druif om hier bij ons te planten, want ze heeft niet veel zon nodig. De druivensoort is ook niet schimmelgevoelig en dat is een stap vooruit. Schimmelziektes zijn de grote boosdoener voor druiven. Zeker omdat ik voor bio wil gaan en niet wil sproeien."

2 Het Lindeken.
Joeri Seymortier Het Lindeken.

Bewust rosé

In oktober van vorig jaar werden meer dan 300 kilo druiven geoogst, maar daarmee heb je nog geen wijn. "Na het ontstelen volgt de masceratie. Dat is het losmaken van de kleur en smaak van de schillen en de pitten", zegt Frank. "Na enkele uren kan je dan persen. Het resultaat was een zeer lekker druivensap, maar nog geen wijn natuurlijk. Na een dag moet je het sap overgieten in een andere tank, zodat je het vuile bezinksel kwijt bent. Dan heb ik gist en suiker toegevoegd en kon de natuur zijn werk doen. Ik heb het goedje vier tot vijf dagen laten brubbelen en dan alles laten uitgisten. Dan heb ik nog voor een tweede gisting gekozen, om de smaak wat zachter te maken. Dan komt het er op aan om alles te laten rusten en in balans te laten komen. Vorige maand hebben we de rosé dan op flessen getrokken. Ik kies voor mijn eerste wijn bewust voor rosé en niet voor rood. Voor rode wijn zijn mijn druiven nog te jong, maar die rode wijn volgt zeker. Naast de roséwijn die nu klaar is, heb ik ook 150 flessen rosé schuimwijn gebotteld, maar die heeft nog wat tijd nodig."

Fruitig aroma

In de Dellaertsdreef in Sleidinge zijn enkele wijnvrienden sinds vorig jaar ook bezig met druiven kweken, maar in Assenede staan ze verder en is de wijn nu al gebotteld. "Ik heb mijn eerste jaar natuurlijk maar 200 flessen, dus het zal heel snel gaan", beseft Frank. "Het resultaat is een droge, frisse rosé van 10,5 graden geworden met een fruitig aroma. Natuurlijk kan dat in het Meetjesland. In de winter je grond goed bewerken en voor een druivenras kiezen dat niet al te veel zon nodig heeft: en dan kan je ook in ons klimaat perfect druiven kweken en wijn maken. Het Lindeken is daar het beste bewijs van."


Een pakket van drie flessen kost 20 euro. Info: www.wijnhetlindeken.be.

Lees meer