3 De grootvader van Elly, Eric Buysse, aan het hof van assisen in Brugge.
LSI De grootvader van Elly, Eric Buysse, aan het hof van assisen in Brugge.

Vader doodgeslagen Elly (2,5) barst in tranen uit op assisenproces: “Mijn leven is gebroken zonder mijn prinsesje”

“Mijn leven is gebroken zonder mijn prinsesje. Ik ben levenslang getekend door verdriet en pijn door de schuld van een ander.” Op het assisenproces rond de dood van zijn dochtertje Elly (2,5) barstte vader Davy Buysse (39) uit Assenede dinsdag in tranen uit. De toenmalige vriend van zijn ex-vrouw staat er terecht omdat hij het meisje een harde vuistslag in de buik gaf toen ze bleef huilen. Twee dagen later overleed Elly aan de bloedingen in haar buik.

Na een huwelijk van zo’n vijf jaar met Stefanie Herman kwam het op 1 maart 2017 tot een breuk. Davy verhuisde opnieuw naar de woning van zijn ouders Eric (59) en Chantal (58) in Assenede. Zijn kinderen Elly en Milow zag hij vanaf dan enkel volgens de omgangsregeling. Lang duurde het niet vooraleer hij vaststelde dat zijn ex een nieuwe relatie had met Kenneth Samaille (31) uit Menen. “Ik zag hem al in april op een afstand bij de afgifte van de kinderen”, aldus Davy. “Ik sprak hem nooit, behalve aan de telefoon, toen hij mijn moeder eens uitkafferde toen we vergeten waren het jasje van Elly mee te geven. Ik wist zelfs niet waar Elly school liep.” Op het proces bleek dat Stefanie van Kenneth Samaille geen contact meer met Davy mocht hebben en ze schrik van hem had na enkele gevallen van partnergeweld.

3 De foto op het bidprentje van Elly (2).
Jeffrey Dujardin De foto op het bidprentje van Elly (2).

Huilen op weg naar stiefvader

Davy en zijn ouders hadden na een melding van verwondingen bij Elly door kinderopvang de Lollifantjes in de gaten dat er mogelijk sprake was van mishandeling. Ze namen ook stappen, maar tot echt ingrijpen kwam het (nog) niet. “Wie had gedacht dat het zo vlug zou fout lopen? De nieuwe relatie van Stefanie met Kenneth duurde nog maar enkele maanden”, getuigde Elly’s grootmoeder Chantal. “We stelden zelf ook vast dat ze zich aan ons vastklampte als ze terug naar Menen moest. Op 5 kilometer van Menen begon ze steeds te wenen. Haar houding vertelde wat ze nog niet kon zeggen, want praten deed Elly nog niet.”

“Ik keek er telkens naar uit om haar op te halen”, aldus Davy. “In het ziekenhuis heb ik haar nooit meer wakker gezien, nooit meer kunnen zeggen hoeveel ik van haar hield. Ik heb nog steeds slapeloze nachten.”

Ik heb het een plaats kunnen geven, mijn zoon en vrouw niet. Ze zijn zelfs vandaag nog soms niet in staat om te gaan werken

Eric Buysse

“Ik heb het een plaats kunnen geven, maar mijn zoon en echtgenote niet”, vult Davy’s vader Eric aan. “Ze zijn zelfs op vandaag af en toe niet staat om te gaan werken. Onze straf is levenslang, we zijn er kapot van. Nooit meer een communie, nieuwjaarsbrief of wandelingetje met Elly. Ik vind het vooral jammer dat hij zelfs na de ziekenhuisopname van Elly nog heeft gelogen en niet meteen verteld heeft wat er écht was gebeurd. Zelfs de hoop op overleven heeft hij op die manier van ons afgenomen. Ik hoop dat gerechtigheid zal geschieden en zoiets nooit meer kan gebeuren.”

Net een stamp van een paard

Davy en zijn ouders zijn er van overtuigd dat Kenneth Samaille ook in de maanden voor de dood van Elly al verantwoordelijk was voor enkele builen, blauwe plekken en een brandwonden op de kaak bij het meisje. “Haar fatale verwondingen konden vergeleken worden met de verwondingen na een stamp van een paard. Kan je je dat inbeelden?”, vraagt Eric zich verontwaardigd af. “Op een weerloos, onschuldig meisje.”

Op vandaag komen Davy en zijn ouders nog altijd in contact met Stefanie Herman voor het omgangsrecht voor Milow (2). “Stefanie heeft een nieuwe relatie en niets wijst er op dat er opnieuw sprake zou zijn van mishandeling. Maar het zal nooit meer met een gerust gemoed zijn dat we de jongen afgeven”, besluit Eric.

3 Beschuldigde Kenneth Samaille.
BELGA Beschuldigde Kenneth Samaille.

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck omschreef Samaille als anti-sociaal, laag begaafd, egocentrisch en manipulatief. Volgens de gerechtspsychiater is er ook in de toekomst nog een verhoogd risico op gewelddadig gedrag. “Ik zou hem nooit meer bij kleine kinderen alleen laten”, liet het advies van Lodewyck niets aan de verbeelding over. Dat was niet naar de zin van Samaille. “Mag ik dan van u nooit meer alleen bij mijn kleinere broer (13 jaar) zijn?”, vroeg hij zich meteen af terwijl hij van zijn bankje sprong. Een illustratie van het korte lontje waar al het hele proces lang sprake van is. “Je barst enkel in tranen uit als het over jouw familie gaat, maar niet als het over Elly gaat”, stelde de voorzitter vast.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer