2 De vuurwerkverkoop is al een tijdje bezig en dit weekend belooft het een drukte van jewelste te worden.
Toon Verheijen De vuurwerkverkoop is al een tijdje bezig en dit weekend belooft het een drukte van jewelste te worden.

Baarle heft nieuwe belastingen op vuurwerk én brandstof

De gemeente Baarle-Hertog voert vanaf 1 januari 2020 twee nieuwe opvallende belastingreglementen in. Zo zullen pomphouders voortaan per jaar en per verdeelslang een taks van 200 euro moeten betalen voor niet-duurzame brandstof. Vuurwerkhandelaars zullen dan weer per opgeslagen kilogram pyrotechnisch sas 50 euro moeten betalen. “Belastingen zijn nooit leuk, maar vuurwerk- en brandstoftoerisme zorgen voor extra druk in onze gemeente.”

Zes vuurwerkwinkels op een zakdoek groot en vier tankstations in dezelfde straat en dat voor een dorpje met amper 2.700 inwoners. Vooral rond deze periode van het jaar zorgen de vuurwerkhandelaars voor ‘vuurwerktoerisme’. Dat zal vanaf zondag alleen nog maar erger worden wanneer de Nederlanders officieel vuurwerk mogen inslaan. De tankstations zorgen bijna elke dag voor een drukte van jewelste, want het ‘volgooien’ van de tank is aan de Belgische zijde van de grens nog altijd een pak goedkoper.

Vuurwerk- en brandstoftoerisme zorgen voor extra druk op ons kleine dorp

Frans De Bont (Forum+)

Extra druk

De gemeente heeft op zich niets tegen het ‘vuurwerk- en brandstoftoerisme’, want uiteindelijk bepalen beide een beetje het beeld in Baarle. “Maar het zorgt wel voor een extra druk”, zegt burgemeester Frans De Bont (Forum+). “Vergeet immers niet dat we maar een klein dorp zijn. We moeten als gemeente ook ergens onze inkomsten halen. We kregen de kritiek dat we de ondernemers viseren, maar dat is zeker niet het geval. Zowel het vuurwerk- als brandstoftoerisme zorgen er voor dat dat we soms extra maatregelen moeten nemen en dan lijkt het ons logisch dat de handelaars daar hun steentje bijdragen. Andere zelfstandigen moeten dus niet vrezen dat we nog meer belastingen gaan verhogen. Deze twee leken ons gewoon logisch.”

Concreet komt het neer op 200 euro per verdeelslang brandstof. In Baarle zijn er zo 47 wat zou neerkomen op een belastingopbrengst van 9.400 euro. Voor het vuurwerk betalen de handelaars 50 euro per jaar en per kilogram pyrotechnisch sas dat opgelegd is in de vergunning. Voor wie een vergunning heeft voor 150 kilogram komt dat dus neer op een jaarlijkse belasting van 7.500 euro.

2 Bij de tankstations is het bij momenten ook een komen en gaan van voertuigen en dan vooral met Nederlandse nummerplaat.
Toon Verheijen Bij de tankstations is het bij momenten ook een komen en gaan van voertuigen en dan vooral met Nederlandse nummerplaat.

Politiereglement

Nieuw is ook dat de gemeente Baarle-Hertog voor het eerst in haar bestaan het uniform gemeentelijk politiereglement (UGP) gaat invoeren. Dat reglement is al jaren van kracht in de verschillende gemeenten van de politiezone Turnhout behalve in het enclavedorp. “We zijn er altijd een beetje tegen geweest, maar nu hebben we toch beslist om het geleidelijk aan in te voeren”, zegt Frans De Bont. “Maar dat zal zeker met een héél kritische blik gebeuren. Om maar als voorbeeld te geven: het is niet omdat je in Turnhout het gras niet mag maaien op zondag dat we dat ook ineens in Zondereigen willen gaan verbieden. Maar voor andere zaken is het nu echt wel een handig middel zoals het reglement om te voorkomen dat criminele motorbendes zich in onze gemeente zouden vestigen. Of om overlastboetes te kunnen opleggen voor bepaalde zaken. We zullen het de komende maanden rustig bekijken, want het UGP is ondertussen een héél dik boek geworden.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer