Het gerechtsgebouw in Turnhout
Jef Van Nooten Het gerechtsgebouw in Turnhout

Echtpaar schuldig aan kunstdiefstal: vijf schilderijen van Kurt Peiser gestolen en (onder de prijs) verkocht

Een echtpaar uit Herentals is tot een celstraf van 6 maanden met uitstel veroordeeld voor de diefstal van vijf schilderijen van schilder Kurt Peiser. De zestigers beweerden dat ze de schilderijen gekregen hadden van de overleden eigenaar, maar dat gelooft de correctionele rechtbank niet. 

De 65-jarige L.G. en zijn echtgenote M.L. (67) uit Herentals stonden vorige maand terecht voor de diefstal van vijf schilderijen. De schilderijen waren van de hand van schilder Kurt Peiser en eigendom van de Herentalse kunsthandelaar Ronald Luyten. De schilderijen zouden na het overlijden van Ronald Luyten naar het Jakob Smitsmuseum in Mol gaan, maar na de dood van Luyten in mei 2017 waren de vijf schilderijen verdwenen. Nochtans moesten ze volgens de boekhouding van Ronald Luyten nog altijd in zijn bezit zijn.

Onderzoek wees uit dat L.G. en M.L. de schilderijen een paar dagen na de dood van Ronald Luyten verkocht hebben. Voor amper 2.500 euro terwijl de schilderijen bijna 16.000 euro waard waren.
Het koppel was bevriend met Luyten. Ze beweerden dat ze de schilderijen van Ronald Luyten zelf gekregen hadden, kort voor zijn dood. Maar dat was volgens vrienden en collega-kunsthandelaars van Ronald Luyten onmogelijk. Luyten zou nooit zo’n vijf belangrijke kunstwerken wegschenken. “Bovendien was hij een pietje-precies, en hield hij een gedetailleerde boekhouding bij. De inschrijving van de werken werd daarin vermeld, maar een uitschrijving ontbrak. De beklaagden hebben ook geen enkel bewijs van de schenking, geen akte, niets”, pleitte de advocate van het Jakob Smitsmuseum vorige maand.

Ook de rechter gelooft nu niet dat er een schenking is geweest, en acht het koppel schuldig aan diefstal. Ze worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden met uitstel.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer