Er werd onder meer een brug aangelegd in het overstromingsgebied.
Peter Vanderveken Er werd onder meer een brug aangelegd in het overstromingsgebied.

Niet langer natte voeten in Netevallei door overstromingsgebied

De bewoners in de zone tussen de Molse Nete in Mol en de Molderloop in Balen zouden voortaan iets opgeluchter mogen ademhalen als het nog eens hevig regent. Door de creatie van een nieuw overstromingsgebied zou de Molse Nete minder mogen overstromen. Met de aanleg van vlonderpaden en een brug wordt het gebied ook voor wandelaars en natuurliefhebbers weer een stukje aantrekkelijker.

De Molse Nete zorgde in het verleden meermaals voor aardig wat wateroverlast in Gompel, maar net zo goed in het centrum van Mol omdat er in het gebied heel wat waterlopen samenkomen. In het gebied lag ook al een onbebouwde zone die van nature uit al eens regelmatig onder water kwam te staan. Nu heeft de provincie in samenwerking met Natuurpunt en de gemeentebesturen van Mol en Balen er een gecontroleerd overstromingsgebied van gemaakt. “We hebben dat kunnen doen met relatief eenvoudige ingrepen, maar het heeft wel wat tijd gekost”, zegt provincieafgevaardigde Jan De Haes. “We moesten er immers wat gronden aankopen en het gebied moest ook een herbestemming krijgen.”

Ingrepen

De ingrepen die gebeurt zijn, zijn vooral een grote inlaat, nieuwe duiken en een meer gecontroleerde uitstroom van het gebied. Op die manier kan de Molse Nete meer van haar overtollig water kwijt en vloeit het trager naar de Molderloop. De kans dat de Molse Nete dan nog eens een woongebied onder water zou zetten, moet hierdoor fors verkleind zijn. Bovendien hebben we er ook nog eens voor gezorgd dat er een slibvang is geïnstalleerd waardoor er in het overstromingsgebied geen vervuild slib kan terechtkomen. Het moeras gaat dan ook veel minder snel aanzanden.”

Wandeling

Met de creatie van het overstromingsgebied, zagen de gemeenten, Natuurpunt en de provincie de kans ook schoon om er iets extra te creëren voor wandelaars. “Toegankelijkheid was een van de belangrijke voorwaarden”, vertelt Jan De Haes. “Daarom zijn er ook extra investeringen gebeurd in een nieuwe brug, wandeldijken en twee vlonderpaden. Voor de natuur is het ook een belangrijke meerwaarde voor onder meer riet- en vogelsoorten zoals roofvogels als de buizerd en de sperwer maar ook de ijsvogel of de houtsnip. Ook heel wat amfibieën moeten er hun thuis vinden.”

De totale oppervlakte van het overstromingsgebied is 5,3 hectare een heeft een buffercapaciteit van net geen 37.000 kubieke meter. De wandelpaden die aangelegd zijn, zijn net geen kilometer lang. Twee visvijvers in het gebied zijn ook weer iets natuurlijker gemaakt

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer