Steven V.d.H. tijdens zijn proces in Antwerpen.
Photonews Steven V.d.H. tijdens zijn proces in Antwerpen.

Pedofiele volleybalcoach krijgt vijf jaar cel

Een 46-jarige man uit Leuven is in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel voor de aanranding van negen minderjarige jongens in Puurs. Twee tieners werden ook verkracht door Steven V.d.H. Die deed er als volleybaltrainer, Chiroleider of pleegouder alles aan om in de buurt van kinderen te vertoeven.

Grote ‘kindervriend’ Steven V.d.H. werd in 2014 veroordeeld tot zeven jaar cel, waarvan 2 met uitstel voor de zedenfeiten. Een onwettige straf, want voor straffen boven de vijf jaar kan geen uitstel worden verleend. V.d.H. ging in beroep waardoor de zaak opnieuw voor het hof van Beroep in Antwerpen verscheen. Het gerecht maakte van de gelegenheid gebruik om de slachtoffers van destijds en ook andere getuigen opnieuw te horen: 51 in totaal. Het nam een hele week in beslag om iedereen zijn zegje te laten doen over de feiten die zich afspeelden tussen 1993 en 2012. 

Pleegvader

Volleybaltrainer in Ruisbroek, Chiroleider in Breendonk. Alles was in de jaren 90 goed voor de toen twintigjarige Steven V.d.H. uit Balen, zolang hij maar in de buurt van jonge kinderen kon vertoeven. De man gaf zich zelfs op als opvoeder en pleegvader om in hun buurt te zijn en zijn gang te gaan. Maar de kinderen zwegen uit angst. Of konden gewoon nergens terecht met hun verhaal. Het misbruik kwam pas aan het licht toen Tom, één van de slachtoffers, de 30 al gepasseerd was en hij werd opgenomen in een instelling in Bierbeek. Daar deed hij voor het eerst zijn verhaal. Hij was amper 14 toen Steven V.d.H. hem verkrachtte.

Groot onderzoek

Het werd start van een groots onderzoek dat startte in 2012. V.d.H. zat toen enkele maanden in voorhechtenis. Daarna verkaste hij naar Leuven omdat hij als voorwaarde een contactverbod kreeg opgelegd. 

Sommige feiten werden tijdens zijn nieuw proces betwist door de veertiger oftewel stelde hij dat ze gebeurden toen de jongens ouder waren dan 16 zodat ze niet strafbaar waren. De raadsman van V.d.H. hekelde het feit dat het onderzoek grotendeels door een speurder werd gevoerd terwijl die de dader van in zijn kindertijd al kende, net als verschillende getuigen in het dossier. Volgens de verdediging werd het onderzoek volledig geregisseerd door die ene politie-inspecteur. Het hof stelde in het arrest dat de politieman op een “voortvarende en soms eigengereide manier te werk was gegaan” en dat hij zich beter had kunnen terugtrekken uit het onderzoek. Een aantal stukken uit het strafdossier werden geweerd als bewijselementen. Op basis van de overige stukken en in het bijzonder het gevoerde onderzoek ter zitting, vond het hof van beroep de schuld van Steven V.d.H. bewezen voor negen van de vijftien slachtoffers. Naast de celstraf van vijf jaar werd hij ook voor tien jaar uit het recht ontzet om deel te nemen aan onderwijs of activiteiten met minderjarigen.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Roger Cooks

    Toch wel met uitstel "onder zeer strenge voorwaarden" mag ik hopen, anders is er plots iets mis met onze uitspraken...

  • luc meeus

    Voor straffen boven de 5 jaar kan geen uitstel worden verleend. Straf dat een rechter dat niet weet. Wat zit die daar eigenlijk dan te doen?

Lees meer