De agressieve Balenaar nam een medewerkster van McDonalds vast bij haar hemd en trok haar door het doorgeefluik van de drive-in naar zich toe.
Ronny De Coster De agressieve Balenaar nam een medewerkster van McDonalds vast bij haar hemd en trok haar door het doorgeefluik van de drive-in naar zich toe.

Rechtbank ziet zes vuistslagen van Lommelse hoofdinspecteur als zelfverdediging en spreekt hem vrij

De correctionele rechtbank van Hasselt heeft de 50-jarige hoofdinspecteur van politiezone Lommel vrijgesproken voor het aanbrengen van opzettelijke slagen en verwondingen ten aanzien van een weerspannige Balenaar. Deze 31-jarige man krijgt zelf de opschorting van zijn straf voor een termijn van drie jaar.

Op 23 mei 2015 vertoonde de Balenaar erg agressief gedrag ter hoogte van de McDonalds. Hij nam een medewerkster vast bij haar hemd en trok haar door het doorgeefluik van de drive-in naar zich toe. De vrouw werd geholpen bij een collega en kon zich zo wegduwen van de dertiger. Enkele inspecteurs van de politiezone Lommel kwamen ter plaatse om de man te arresteren. Daarbij toonde de Balenaar zich wederom erg agressief.

Stukgescheurd hemd

De rechtbank verwijst onder meer naar de camerabeelden en foto’s van de politiecombi, waarop te zien is dat de dakhemel van deze combi besmeurd is met strepen afkomstig van vuistslagen en dat de ramen en deuren van deze combi bezaaid zijn met voetafdrukken. De bewuste 50-jarige inspecteur had zelfs een stukgescheurd hemd. De Balenaar werd uiteindelijk geboeid en er werd gebeld naar het bureel om versterking te voorzien bij hun aankomst.

De agressieve man deelde bij aankomst een kopstoot uit en weigerde de combi te verlaten. Hij bleef wild met zijn armen zwaaien bij het binnenbrengen en bij zijn opsluiting. Op beelden is te zien hoe hij als een razende te keer ging. Uit die beelden blijkt ook dat de inspecteur uiteindelijk zes vuistslagen toebrengt aan de Balenaar. Hij legde achteraf uit dat hij zich zo wilde verdedigen omdat beklaagde dreigde een kopstoot uit te delen.

Niet disproportioneel

De rechtbank volgt dit verhaal en ziet het als wettelijke zelfverdediging: “Er kan in geen geval worden gesteld dat de toegebrachte vuistslagen disproportioneel zijn aan de aanval. Op het ogenblik dat beklaagde zijn greep lost en geen verzet meer voerde, werd de verdediging gestaakt.” In totaal duurde de zelfverdediging hooguit vier seconden.

De Balenaar moet aan vier inspecteurs, onder wie de hoofdinspecteur zelf, een schadevergoeding van 280 euro betalen.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer