2 Toon Verheijen en Joyce De Sager met hun tweeling Lise en Maartje.
Vanderveken Toon Verheijen en Joyce De Sager met hun tweeling Lise en Maartje.

Stichting De Kleine Strijders maakt verblijf van naasten van kinderpatiëntjes aangenamer: “Zodat elk kind, kind kan zijn”

“Zodat elk kind, kind kan zijn.” Dat is het doel van de Stichting De Kleine Strijders die Toon Verheijen en zijn vrouw Joyce De Sager uit Hoogstraten onlangs oprichtten. Met de stichting willen ze niet enkel het verblijf van kinderpatiënten in het ziekenhuis aangenamer maken, maar ook dat van de broertjes, zusjes en ouders. Toon en Joyce weten dan ook als geen ander wat het is om lange periodes in ziekenhuizen te verblijven, want hun dochter Maartje (2) heeft al sinds haar geboorte tal van zware operaties achter de rug omdat de linkerhelft van haar hart niet volgroeid is.

In het najaar van 2016 belandden Toon Verheijen, die voor deze krant werkt als regiojournalist in de edities Kempen en Antwerpen-Noord, en zijn vrouw Joyce De Sager van de hemel naar de hel. Op 24 september 2016 mochten ze een tweeling verwelkomen. Twee meisjes: Maartje en Lise. Ze moesten even naar de afdeling van de prematuren, maar dat lag binnen de lijn der verwachtingen. Een laatste routinecontrole in oktober bracht echter een probleem bij Maartje aan het licht, terwijl bij Lise alles oké was.

Maartje bleek een hartruis te hebben en diezelfde avond viel nog het harde verdict: een hypoplastisch linkerhart, wat betekent dat de linkerhelft van haar hart niet meegegroeid is. Ze wordt met spoed overgebracht naar Leuven en wat volgt zijn maandenlange periodes vol loodzware operaties, verschillende reanimaties en veel onzekerheid voor de ouders. “Pas recent kwamen we te weten dat Maartje tijdens een operatie in november 2016 een stervend meisje was. Maar ze is erdoor gekomen, onze meid is blijven vechten”, zeggen Joyce en Toon. “In november 2018 heeft Maartje een pacemaker gekregen, maar ze zal nog ingrepen moeten ondergaan tot ze volgroeid is.”

De vele ziekenhuisverblijven stemden Toon en Joyce ook tot nadenken. Ze stelden vast dat de begeleiding voor de naasten van de kinderpatiënt minder vanzelfsprekend is. “Dat is zeker geen verwijt naar de ziekenhuizen toe, want hun prioriteit ligt nu eenmaal bij het zieke kind. Maar de rest op de achtergrond moet het ook dragen. In ons geval de ouders, maar ook tweelingzus Lise. Daarom willen we het verblijf van onze kleine strijders en hun naasten veraangenamen door zelf projecten te realiseren of ziekenhuizen te ondersteunen.” Stichting De Kleine Strijders was geboren. Naast Toon en Joyce is ook Reiner Van Besauw, de peter van Maartje, betrokken bij de stichting, naast tal van andere sympathisanten achter de schermen.

Met de stichting willen ze van het ziekenhuis een warme en aangename omgeving maken. “We denken dan aan kleurrijkere aankleding met bijvoorbeeld posters. We hebben 600 Kleine Strijder-medailles laten maken om de strijders te steunen en een groep gepensioneerden heeft enkele knuffels voor hen gehaakt. Ook aangepast, modern speelgoed is nodig. Een voorbeeld daarvan is een tovertafel. Maar niet elk kind wil spelen, daarom komt ook een rustige snoezelruimte van pas.”

Het verblijf van de broers en zussen willen ze verbeteren door hen op kinderniveau te betrekken in de situatie van hun zieke broer of zus. “Er wordt met mij, Toon of Maartje zelf gesproken, maar niet met Lise. Terwijl zij ook vragen heeft", aldus Joyce. “Wat daarbij ook helpt, is een dagplanner zodat ze weten waar hun broer of zus op dat moment is. En ook zij krijgen een medaille omdat ze zo’n goede broer of zus zijn.” Wat de ouders betreft, ijveren Toon en Joyce voor iets meer comfort op de kamer, zoals een aangenaam bed, een douche en eten op de kamer.

Weldra stappen enkele sympathisanten, onder wie Turnhouts burgemeester Paul Van Miert (N-VA), mee de Dodentocht ten voordele van de stichting. Ook Jan Jambon (N-VA), burgemeester van Brasschaat, steunt de stichting. Eind dit jaar staat ook nog een benefietconcert in Hoogstraten op het programma. Een lokale kapper gaat dan weer geld inzamelen met een heuse knipmarathon. Naast donaties hoopt de stichting ook enkele bedrijven als sponsor te strikken. Giften kunnen gestort worden op de rekening BE41 0689 3410 8310 ten name van Stichting De Kleine Strijders te Hoogstraten. Verdere informatie vind je ook op www.dekleinestrijders.be en op de gelijknamige Facebookpagina.

2 Paul Van Miert, Jan Jambon, Reiner Van Besauw, Jocye De Sager en Toon Verheijen met enkele knuffels die ongetwijfeld heel wat kinderen blij zullen maken.
Peter Vanderveken Paul Van Miert, Jan Jambon, Reiner Van Besauw, Jocye De Sager en Toon Verheijen met enkele knuffels die ongetwijfeld heel wat kinderen blij zullen maken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer