4 Davy Van Laer en An Aerts aan de toog van hun thuiscafé.
Peter Vanderveken Davy Van Laer en An Aerts aan de toog van hun thuiscafé.

Thuisbrouwerij Florik in Wechelderzande : “We blijven bewust klein om alles zelf onder controle te hebben”

ZOMERREEKS. Microbrouwerijen

De zomer, dat is een fris glas bier op ons terras. Steeds vaker wordt dat bier gebrouwen in een zogeheten microbrouwerij door erg gepassioneerde liefhebbers. Wij trekken een hele zomer langs de opvallendste microbrouwerijen van de streek. Deze week: Thuisbrouwerij Florik in Wechelderzande. Brouwen, afvullen, bottelen, etiketteren, alles gebeurt in het oudste pand van het dorp.

Thuisbrouwerij Florik moet een van de kleinste microbrouwerijen in ons land zijn, maar dat maakt de charme van het bier alleen maar groter. Davy Van Laer en An Aerts konden jaren geleden de hand leggen op het oudste pand van Wechelderzande, Den Hert. In dat gebouw uit de zeventiende eeuw was ooit nog een brouwerij gevestigd.

Woonkamer/café

De voorkant van het gebouw is ingericht als gezellige woonkamer, maar doet dienst als café. Het meubilair, de toog: bijna alles is gemaakt door Davy Van Laer, schrijnwerker van opleiding. Aan de muren schilderijen van de Wechelse school, want alles ademt Wechelderzande uit, ook de bieren die door An Aerts bedacht en gebrouwen worden. 

DronkAerts

An werkte tot voor kort als kwaliteitscontroleur bij de Trappisten in Westmalle, maar gaat zich binnenkort volledig op de eigen brouwerij storten. De gezamenlijke passie van het koppel mondde ondertussen uit in zes – we moeten toegeven heerlijke – bieren. De DronkAerts (donkerblond, 8,5°), de WecheLaer (lichtblond, 5,5°), Witte der Zande (witbier, 6°), WinterHert (krachtig donker, 9,5°), 2152 (hoppig blond, 7°) en de Bourbon Barrel DronkAerts (de WinterHert gerijpt op houten vaten, 9,5°). Allemaal verwijzen ze naar het gezin of naar Wechelderzande. De brouwerij is dan weer genoemd naar de twee zonen des huizes.

200 liter per week

Het begon allemaal met een brouwpakketje van Brouwland om zelf bier te brouwen in de vorige woning van het koppel. Tien jaar geleden viel hun oog al op Den Hert en dachten ze samen: als we dat ooit zouden kunnen kopen… 

Twee jaar geleden kwam die droom uit en nam de thuisbrouwerij een vlucht, al blijft het kleinschalig. “We willen dat bewust ook zo houden”, zegt het gepassioneerde koppel. “We brouwen maximaal tweehonderd liter per week. Meer moet voorlopig niet. we doen het ook altijd nog maar met twee.” 

An werkte zeventien jaar lang voor de Trappisten als kwaliteitscontroleur. Als biochemicus kreeg ze de smaak te pakken van het brouwen. Davy dronk vroeger ook graag een biertje. “Maar mijn bierwereld is pas opengegaan toen ik een cursus ging volgen en andere bieren leerde kennen”, lacht Davy. “Dat proberen we ook in ins cafeetje – dat enkel van donderdag tot zondag open is – verder te trekken. 

Experimenteren

Uiteraard hebben we onze eigen bieren op de kaart, maar net zo goed promoten we andere bieren. We werken met een beperkte kaart, maar wisselen wel veel. We proberen onze klanten ook te overtuigen om eens iets anders te proberen dan de klassiekers.” An is de brouwmeester des huizes en experimenteert ook graag zoals de donkere WinterHert op eiken vaten. “Dat is altijd een risico, maar het is tweehonderd procent meegevallen en we hebben nog vaten gekocht”, lacht An. “Zo droom ik ook nog van een oud bruin. Maar alles op zijn tijd.”

4 Davy Van Laer en An Aerts in hun thuiscafé.
Peter Vanderveken Davy Van Laer en An Aerts in hun thuiscafé.

Foodpairing

De passie die Davy en An uitstralen willen ze overbrengen op iedereen die het wil. Daarom organiseren ze ook degustaties al dan niet met foodpairing. “Bier heeft zoveel mogelijkheden en heel wat mensen zijn verbaasd dat in combinatie met eten een bier plots ‘anders’ smaakt”, vertelt het koppel. “We hebben ook eens een biersangria gemaakt op basis van Oude Kriek Boon. Dat was voor velen ook verrassend.”

Het koppel kijkt ook naar de toekomst, maar beslissingen zijn er nog niet genomen. “Onze droom is om ooit onze brouwerij met twee te runnen”, klinkt het bij beiden. “Maar dat wil niet persé zeggen dat het groter moet worden want dan zou het concept dat we voor ogen hebben weer verdwijnen. Gezelligheid, onze biercultuur promoten, alles zelf blijven doen. Extern zullen we ons bier nooit laten brouwen. We willen zelf de controle hebben over ons bier. We zullen wel zien waar het lot ons brengt. Zo hebben we in het verleden ook altijd geredeneerd”, lachen Davy en An.

Drankenhandel Daems

De bieren van Thuisbrouwerij Florik zijn te vinden bij drankenhandel Daems in Lille, in een paar plaatselijke cafés en uiteraard in het eigen thuiscafé. “Met Daems hebben we een héél mooie samenwerking. Hij komt zelf ook soms met speciallekes af die we dan bij ons op de kaart zetten. Hij promoot dan weer onze bieren. Want eigenlijk maken we geen reclame en blijft het voorlopig bij mond aan mond reclame.”

Op 4 augustus is er een fietstocht van biervereniging Onder ’t Schuim. Die komt naar Thuisbrouwerij Florik. Die dag wordt er ook gebrouwen en kan iedereen komen kijken : http://ondertschuim.weebly.com/

https://thuisbrouwerij-florik.business.site/

4 Het oudste pand van Wechelderzande.
Peter Vanderveken Het oudste pand van Wechelderzande.
4 Alle bieren van Florik.
Peter Vanderveken Alle bieren van Florik.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Monique Otten

    Geweldige lokatie, zeer vriendelijke uitbaters. Een echte aanrader !

  • Debbie Verhagen

    Altijd gezellig daar en super lekker bier Davy en An jullie zijn goe bezig

Lees meer