3 Dieter K. wordt verdacht van een pak brandstichtingen in Herentals en Meerhout. De man moest in 1995 en 2004 al voor de rechter verschijnen voor gelijkaardige feiten, maar werd telkens vrijgesproken.
Klaas De Scheirder Dieter K. wordt verdacht van een pak brandstichtingen in Herentals en Meerhout. De man moest in 1995 en 2004 al voor de rechter verschijnen voor gelijkaardige feiten, maar werd telkens vrijgesproken.

Verdachte van brandstichtingen in Herentals werd in 1995 en 2004 vrijgesproken van tientallen feiten van pyromanie

De man die verdacht wordt van de brandstichtingen in Herentals en Meerhout zat eerder al twee keer in de gevangenis voor gelijkaardige feiten. In 1995 werd Dieter K. verdacht van 23 brandstichtingen in Hemiksem, en in 2004 zou hij de woning van zijn ouders in brand hebben gestoken. Hij belandde telkens achter de tralies, maar ging twee keer vrijuit wegens gebrek aan bewijzen.

Herentals werd op donderdagavond 4 april opgeschrikt door een reeks branden. In de volkstuinen aan de Olympiadelaan werden caravans en een duivehok in brand gestoken, aan het station ging een afvalcontainer in vlammen op. De branden werden al snel als verdacht beschouwd en nog dezelfde avond kon de politie Dieter K. (46) uit Meerhout oppakken als verdachte. Hij gedroeg zich verdacht op een perron van het station in Herentals. Kort na zijn arrestatie werd de link gelegd met een reeks verdachte branden die één week eerder hadden plaatsgevonden in zijn woonplaats Meerhout.

Hemiksem

De kans is groot dat verdachte Dieter K. in zijn leven nog veel meer brandstichtingen op zijn kerfstok heeft. Brandstichtingen waarvoor hij niet meer veroordeeld kan worden… omdat hij er jaren geleden al voor is vrijgesproken. De pyromaan die nu verdacht wordt van de recente brandstichtingen in Herentals en Meerhout was als jonge snaak al eens hoofdverdachte in een onderzoek naar een reeks van 23 brandstichtingen in zijn toenmalige woonplaats Hemiksem.

3 Een brand in de omgeving van het station van Herentals legde vorige week donderdag twee caravans, een duivenhok en een materiaalhok in de as.
Peter Vanderveken Een brand in de omgeving van het station van Herentals legde vorige week donderdag twee caravans, een duivenhok en een materiaalhok in de as.

De Valkenisseweg in Hemiksem werd van december 1993 tot mei 1995 geteisterd door een pyromaan. Tientallen branden boezemden de bewoners van de straat angst in. Eén van die bewoners was Dieter K., die met zijn ouders op nummer 29 woonde. De reeks verdachte branden begon drie maanden nadat het gezin er was komen wonen.

Vrijgesproken

In mei 1995 dachten de speurders voldoende bewijzen te hebben tegen Dieter K. De man werd opgepakt en belandde zes maanden in voorhechtenis achter de tralies. Alle bewoners in de straat waren overtuigd dat K. de pyromaan van Hemiksem was. Groot was dan ook de verbazing dat de man na zes maanden voorhechtenis door de rechtbank werd vrij gesproken. Het parket had nochtans 5 jaar cel gevorderd tegen K. Het openbaar ministerie ging in beroep tegen de vrijspraak, maar K. werd ook door het hof van beroep vrijgesproken.

Huis van ouders

Na zijn vrijspraak in 1997 bleef Dieter K. een hele tijd uit het vizier van het gerecht, maar in 2004 belandde hij opnieuw achter de tralies. Opnieuw voor een brand in de Valkenisseweg in Hemiksem. Dit keer was het de woning van K.’s ouders die geviseerd werd door een brandstichter. De woning brandde nagenoeg volledig uit en werd onbewoonbaar verklaard. 

Gebrek aan bewijs

Dieter K. belandde opnieuw als verdachte in de gevangenis, maar werd na drie weken vrijgelaten door de onderzoeksrechter. De man werd later buiten vervolging gesteld door de raadkamer. Na zijn arrestatie in 2004 verklaarde het parket het volgende over zijn eerdere vrijspraak voor de 23 branden in Hemiksem. “Er was een gebrek aan bewijs. Maar er waren wel ernstige bezwaren tegen zijn persoon. Als er geen vuiltje aan de lucht is, dan zit je nooit zo lang in voorarrest”, verklaarde toenmalig parketwoordvoerster Dominique Reyniers destijds aan de media.

Derde keer, goede keer?

Vijftien jaar later is Dieter K. nu dus een derde keer in de gevangenis beland, dit keer op verdenking van brandstichtingen in Meerhout en Herentals. Mogelijk worden er tijdens het onderzoek nog meer brandstichtingen aan hem gelinkt. Zo werd de omgeving van Mol, Balen en Lommel enkele maanden geleden geteisterd door een reeks brandstichtingen.

De raadkamer in Turnhout bevestigde dinsdag de aanhouding van K. via elektronisch toezicht.

3 Bij een brand op zaterdag 30 maart brandde in Meerhout onder meer een tractor uit.
Peter Vanderveken Bij een brand op zaterdag 30 maart brandde in Meerhout onder meer een tractor uit.

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Francois stras

    verdacht of het hebben gedaan is toch wat anders , het moet toch bewezen worden ?snap het niet goed.

  • Paul Philippaerts

    Puik werk van justitie toch maar weer.

Lees meer