5 Matthias en Lydia beginnen aan de Keimannetjeswandeling.
Peter Vanderveken Matthias en Lydia beginnen aan de Keimannetjeswandeling.

Vernieuwde Keimannetjeswandeling leert kinderen zorg dragen voor natuur

Tijdens de opening van het toeristisch seizoen op recreatiedomein Keiheuvel werd zondag ook ‘Natuurneuzen in Keimannetjesland’, een wandeling voor kinderen, onthuld. Op de vernieuwde Keimannetjeswandeling van 1,7 kilometer, met leuke doe-opdrachten, toffe speelelementen en fantasierijke bewegwijzering, ontdekken de jonge avonturiers ook de natuurpracht van de Keiheuvel en leren ze hoe ze zorg moeten dragen voor de natuur.

De Keimannetjeswandeling bestond al als een groepsactiviteit. Met ‘Natuurneuzen in Keimannetjesland’ krijgt het niet alleen een nieuwe naam, maar ook een nieuwe invulling met nog meer aandacht voor beleving in het waardevol natuurgebied van de Keiheuvel. Bovendien kan je nu ook individueel op ontdekkingstocht - elke dag van het jaar en helemaal gratis. Voor groepen zijn er ook nog steeds geleide kinderwandelingen mogelijk, waarbij een sprookjesgids dieper kan ingaan op de natuur die er te zien is op het traject.

5 Els Van Dosselaer bij een van de actieve oefeningen van de Keimannetjeswandeling.
Peter Vanderveken Els Van Dosselaer bij een van de actieve oefeningen van de Keimannetjeswandeling.

De Keimannetjes, kleine kaboutertjes met hoofdjes van steen, spelen de hoofdrol in deze wandeling. Ze slapen onder de grond bij Moeder Aarde en zorgen samen met haar voor alles in de natuur. Ze leren de kinderen tijdens hun tocht op een speelse manier zorg dragen voor de natuur. “Leuke doe-opdrachten en diverse speelelementen wisselen elkaar af tijdens de ontdekkingstocht. Ook de lokale natuur komt specifiek aan bod. Je maakt kennis met lisdodden en kraakloof, maar je kan ook als een echte libelle over het water vliegen. Er is bewust voor gekozen om de toegevoegde kleurrijke elementen zo natuurgetrouw en op basis van natuurlijke materialen te integreren”, zegt schepen van Toerisme Werner Hens (sp.a Balen 2025).

Ook in de fantasierijke bewegwijzering van de wandeling speelt de natuur de hoofdrol. Je vindt de route niet aan de hand van de klassieke pijltjes, maar wel met symbooltjes uit de natuur. Die tonen als een soort geheimschrift de weg door het gebied en maken zo het wandelen zelf al tot een avontuur.

5 Ook de mama’s genieten van de opdrachten onderweg.
Peter Vanderveken Ook de mama’s genieten van de opdrachten onderweg.
5 V.l.n.r.: Mama Dagmar, schepen Werner Hens en Elsje Van Dosselaer.
Peter Vanderveken V.l.n.r.: Mama Dagmar, schepen Werner Hens en Elsje Van Dosselaer.
5 Ook de mama’s genieten van de opdrachten onderweg.
Peter Vanderveken Ook de mama’s genieten van de opdrachten onderweg.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer