Het verouderde Bloemendale-zwembad in Beernem.
Benny Proot Het verouderde Bloemendale-zwembad in Beernem.

Kosten voor nieuw zwembad jagen belastingen in Beernem omhoog

De gemeente Beernem investeert de komende zes jaar 33 miljoen euro. Een groot deel van dat bedrag gaat naar de bouw van een nieuw zwembad. Maar daarvoor gaan de belastingen wel omhoog.

Tijdens een commissievergadering op dinsdagavond zijn de plannen van de gemeente Beernem ontvouwd. De grootste veranderingen voor de komende jaren zijn de bouw van een nieuw zwembad op sportpark Drogenbrood en de vernieuwing en uitbreiding van de gemeenteschool in Oedelem. Samen kosten die projecten ruim twaalf miljoen euro. Er gaat ook 10,6 miljoen naar de vernieuwing van rioleringen, onder meer in Zuiddamme en Den Doorn-Lijsterhoek. Wegenwerken slorpen 5,9 miljoen euro op: de Wellingstraat, Sint-Jorisstraat en verschillende voetpaden komen aan bod. Kleinere bedragen zijn dan weer voorbehouden voor de realisatie van een jeugdlokaal op het Oostveld en een aanpassing van de kinderopvang langs de Beukendreef.

Om dat te betalen, zal de gemeente voor 13 miljoen euro lenen. Maar dat zal niet volstaan. Daarom gaan de belastingen vanaf 2020 omhoog: de personenbelasting stijgt van 7,5 naar 7,8 procent, de onroerende voorheffing van 945 naar 1.080 opcentiemen. Volgens het gemeentebestuur gaat het om een kleine correctie en is Beernem lang niet de duurste gemeente in de regio.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer