3 Mathiz (4) bij de plaats van het ongeval, die nu een herdenkingsplek is.
Toon Verheijen Mathiz (4) bij de plaats van het ongeval, die nu een herdenkingsplek is.

"Je zal nooit uit ons hart verdwijnen"

JAAR NA DRAMA: FAMILIE EN VRIENDEN HERDENKEN JONAS

Familie en vrienden van de op 11 oktober 2017 overleden Jonas Gelens organiseren volgende week, op de dag van zijn overlijden, een herdenkingsplechtigheid. Het ongeval is destijds onderzocht, maar de echte oorzaak is nooit achterhaald. De plaats van het ongeval wordt nog geregeld bezocht door zijn geliefden.

Toen Jonas Gelens op 11 oktober 2017 's avonds met zijn pas aangekochte wagen tegen een boom botste langs de Polendam, duurde het niet lang of tientallen vrienden en familieleden troepten samen op de plaats van het ongeval. De dagen erna tot aan zijn uitvaartplechtigheid, waren er zelfs dag en nacht mensen aanwezig. Daarom wil de familie nu een jaar later een herdenkingsplechtigheid houden, want de plaats van het ongeval is nog altijd een belangrijke plek. "En iedereen die hem heeft gekend, is welkom", vertelt zus Sarah. "We willen samen met al zijn vrienden er eventjes bij stilstaan. Het is ondertussen al een jaar geleden, maar het voelt nog altijd aan alsof het gisteren was." De plaats van het ongeval is ondertussen fors uitgegroeid. Plantjes, een kruis en allemaal attributen die verwijzen naar Jonas zoals de nummerplaat van zijn wagen en een stuur.

3 11 oktober 2017: de dag van het dodelijke ongeval.
Vanderveken 11 oktober 2017: de dag van het dodelijke ongeval.

Petekind

Het zoontje van Sarah en haar vriend was het petekind van Jonas. Mathiz was dan ook zijn oogappel. Kort na het noodlottige ongeval gaf Sarah al aan dat het moeilijk zou worden om Mathiz te vertellen wat er gebeurd is. Ondertussen is hij vier jaar en beseft hij het echt. "Het heeft wel even geduurd, maar uiteindelijk zijn we er toch over beginnen praten met hem. Hij vraagt nog altijd veel naar zijn peter en wil er ook veel over praten. Ergens zou ik elke dag wel naar de boom willen gaan, maar dat lukt helaas niet. Ook Mila, ons dochtertje, heeft het zelfs over hem. Soms kijkt ze naar de foto's van Jonas die in de woonkamer staan en dan zegt ze: broer?"

3 Jonas met zijn petekind Mathiz kort voor zijn dood.
Toon Verheijen Jonas met zijn petekind Mathiz kort voor zijn dood.

Zee

Afgelopen zomer trokken de ouders van Sarah en Jonas naar de zee voor twee weken. Een foto en de urne van Jonas gingen ook mee om hem er toch op een of andere manier bij te hebben. Ook de kleine Mathiz was mee met de grootouders. "Maar het was toch een vreemde vakantie zo zonder Jonas", vertelt Sarah. "Samen met Mathiz hebben we dan Jonas zijn naam geschreven in het zand. Met schelpjes die we samen zochten, hebben de eerste letter van zijn naam gemaakt."


Zijn ouders en zus hebben na het overlijden van Jonas ook een tatoeage laten plaatsen om blijvend herinnerd te worden aan hun zoon/broer. Zijn vrienden rijden ook nog altijd met een herdenkingssticker rond op hun wagen. Alle vrienden en kenissen zijn op 11 oktober welkom om 19 uur.

Lees meer