3 Bernard Verloy (tweede van rechts) met enkele werknemers tijdens de zwerfvuilactie in industriezone Beerse Zuid.
Jef Van Nooten Bernard Verloy (tweede van rechts) met enkele werknemers tijdens de zwerfvuilactie in industriezone Beerse Zuid.

109 Kempense bedrijven leggen het werk neer...om zwerfvuil te ruimen

Werknemers van meer dan honderd bedrijven in de Kempen hebben donderdagochtend tijdelijk het werk neer gelegd. Niet om te staken, maar om dertig bedrijventerreinen in de regio afvalvrij te maken. “De bedrijven geven op deze manier een krachtig signaal tegen zwerfvuil”, zegt Johan Leysen van IOK.

De intercommunale IOK organiseerde donderdagvoormiddag een grootschalige zwerfvuilactie voor Kempense ondernemers. Bedoeling was dat werknemers van bedrijven één uur de straat op gingen om in kleine groepjes zwerfvuil te ruimen en zo de Kempense bedrijventerreinen proper te maken. De actie werd positief onthaald. In totaal verleenden 109 bedrijven hun medewerking, samen goed voor meer dan 300 werknemers die zwerfvuil ruimden om zo’n dertig verschillende bedrijventerreinen. “De grootste zwerfvuilactie van ondernemers in Vlaanderen”, meent IOK.

Productie stilgelegd

Sommige ondernemers gaven ‘slechts’ een paar werknemers vrij om mee te doen aan de actie. Zodat het bedrijf kon blijven draaien. Maar onder meer Verloy Metaalwerken uit de Beemdenstraat in Beerse legde speciaal voor de zwerfvuilactie de productie ruim een uur lang stil. “Wij doen dit omdat we in een propere omgeving willen werken en uitstraling geven aan ons industrieterrein”, vertelt zaakvoerder Bernard Verloy die ook zelf mee de handen uit de mouwen stak. “In totaal hebben zo’n twintig bedrijven van Beerse Zuid meegedaan aan de actie.”

3 Inne Hofkens en Hanne Jacobs van GR Technics.
Peter Vanderveken Inne Hofkens en Hanne Jacobs van GR Technics.

Peuken en blikken

Op een uur tijd hadden de werknemers van Verloy Metaalwerken een flinke buit zwerfvuil verzameld. “We vinden vooral sigarettenpeuken. Vreemd, want er bestaat toch zoiets als een asbak”, vervolgt Verloy. “En ook blikjes zijn we veel tegen gekomen. Zelf proberen we met ons bedrijf het hele jaar door bewust om te gaan met afval. We recycleren en hebben op de parking een asbak geplaatst zodat onze rokende werknemers daar hun sigarettenpeuken in kunnen droppen.”

Johan Leysen, voorzitter van de intercommunale IOK, is blij dat zoveel de zwerfvuilactie een groot succes was. “De kosten voor de strijd tegen zwerfvuil in Vlaanderen lopen jaarlijks op tot 155 miljoen euro of 25 euro per Vlaming. Elk jaar wordt er zo’n 2,9 kilogram per inwoner opgeruimd. Het engagement van de ondernemers is een belangrijk en krachtig signaal tegen zwerfvuil”, zegt Leysen. 

Engagement

“Met de opruimactie willen we uiteraard nettere bedrijventerreinen bekomen, maar vooral meer betrokkenheid creëren. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, verhoogt het gevoel van verantwoordelijkheid van de medewerkers. Na de actie tonen de bedrijven hun engagement door affiches op te hangen: ‘Net opgeruimd, hou jij het proper?’. Zo blijft ook na de actie duidelijk dat de bedrijven zelf meewerken aan een afvalarme bedrijvenzone.”

3 Greet Willekens en Rob Roes van Inoxil.
Peter Vanderveken Greet Willekens en Rob Roes van Inoxil.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • bruno dirinck

    Heel goed gedaan. Toch blijven er die alles de straat opgooien.

  • annelies guldentops

    Wanneer dit signaal vanuit IOK komt laten we dan ook vanuit de overheid een sterk en consequent signaal krijgen naar plastiekvrije verpakkingen en inruilen van petflessen en blikken drankverpakkingen in de handel naar het voorbeeld van onze buurlanden, Nederland en Duitsland. Hergebruik en gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen moet gewoon vanuit de overheid opgelegd worden; nu en niet volgend jaar of later!

Lees meer