Adams Polendam verwerkt bouwafval en recycleert het.
Foto De Freine Adams Polendam verwerkt bouwafval en recycleert het.

Afbraak- en recyclagebedrijf Adams Polendam mag voorlopig niet uitbreiden

De actiegroep Buurt Ginnekenshoek uit Beerse haalt opgelucht adem. Door een beslissing van Vlaams minister van Omgeving en natuur Koen Van den Heuvel mag betoncentrale Adams Polendam nv niet uitbreiden.

Adams Polendam diende in 2017 al een aanvraag in om te kunnen uitbreiden. Bij een gunstig advies zou een zonevreemde uitbreiding van een bedrijf worden toegelaten. Een openbaar onderzoek vormt een onderdeel van de procedure.

Na onder meer een openbaar onderzoek en heel wat bezwaren is nu een beslissing gevallen. Het bedrijf mag blijven, maar moet wel wat aanpassingen doen op het terrein zoals het aanleggen van bufferstroken en meer inzetten op transport over water. Zowel op korte termijn als op lange termijn kan er volgens de minister geen sprake zijn van uitbreidingen, omdat er ook geen garanties zijn op een leefbare verkeerssituatie voor de buurt. 

Opgelucht

“Natuurlijk zijn wij blij met dit besluit”, zeggen Nelly Mols en Frieda Cools namen het actiecomité. “We hebben hier anderhalf jaar alle tijd in gestoken en hebben ook gemerkt dat aandacht wordt besteed aan onderbouwde argumenten.”

Adams overweegt nu om een nieuw dossier in te dienen. De breek- en betoncentrale had het attest aangevraagd om te kunnen uitbreiden voor meer opslagruimte en meer plaats voor het stallen van vrachtwagens en andere machines.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer