4 Cor Vanistendael in het kartonnen museum.
Peter Vanderveken Cor Vanistendael in het kartonnen museum.

Dit kartonnen museum komt tot leven via je smartphone

De Heemkundige Kring De Vlierbes uit Beerse opent dit weekend de nieuwe opstelling voor haar museum. De kunstwerken bestaan uit karton en kunnen bekeken worden met een smartphone of tablet.

De gemeente en de verantwoordelijken van het Jan Vaerten Museum en het Heemkundige Museum Tempelhof denken al enkele jaren na over het anders tonen van hun collecties aan het publiek. Zeker toen beslist werd om de musea onder te brengen in het nieuwe dienstencentrum in Park Tempelhof (al is het niet zeker dat dat er ook effectief komt, red). Dat betekent immers dat de expositieruimte met 70 procent zou verminderen.

Erfgoed Noorderkempen heeft nu een originele manier bedacht om de collectie tentoon te stellen. “We hebben de museumruimte op ware grootte, en inclusief wandteksten en sokkels nagebouwd in karton”,  vertellen Leo Van den Broeck,Hubert Willems,Ronny Marannes en Cor Vanistendael. 

Virtual reality

“Daarin worden virtueel de objecten, foto’s, filmpjes in virtual reality, 360 graden en augmented reality geprojecteerd. Met je smartphone of tablet kan je het museum dan virtueel bezoeken. Je mag de kunstwerken ook aanraken. Het voordeel is dat we de opstelling snel kunnen aanpassen omdat alles uit karton bestaat. De musea kunnen nagaan wat mensen van de plannen vinden, maar kunnen ook de plannen zelf nog bijsturen in de loop van het proces. Deelnemers worden tijdens hun virtuele bezoek geobserveerd en achteraf bevraagd over hun ervaringen. Met die feedback gaan de musea later aan de slag om hun tentoonstelling definitief vorm te geven.”

Tijdens Erfgoeddag op zondag 28 april kan het publiek het nieuwe museum virtueel bezoeken. Voor de gelegenheid wordt het kartonnen museum opgetrokken in de Jan Vaertenacademie in de Boudewijnstraat 18 tussen 10 en 18 uur.

4 Hubert Willems test samen met een jonge bezoeker het nieuwe museum uit.
Peter Vanderveken Hubert Willems test samen met een jonge bezoeker het nieuwe museum uit.
4 Leo Van den Broeck,Hubert Willems,Ronny Marannes & Cor Vanistendael.
Peter Vanderveken Leo Van den Broeck,Hubert Willems,Ronny Marannes & Cor Vanistendael.
4 Leo Van den Broeck.
Peter Vanderveken Leo Van den Broeck.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer