Enkele marktkramers hadden op de vorige zaterdagmarkt een bordje gemaakt om bezoekers ook naar hun kramen te leiden.
Peter Vanderveken Enkele marktkramers hadden op de vorige zaterdagmarkt een bordje gemaakt om bezoekers ook naar hun kramen te leiden.

Doorsteken op zaterdagmarkt worden alweer afgevoerd: “Originele opstelling geeft gelijke kansen aan alle marktkramers”

Het stadsbestuur van Turnhout heeft besloten om de oorspronkelijke regeling - zonder verkorte route - voor de zaterdagmarkt opnieuw in te voeren. Afgelopen zaterdag waren er op de markt voor het eerst twee doorsteken voorzien, maar enkele marktkramers gaven aan dat er daardoor minder bezoekers langs hun kramen passeerden.

Door middel van twee doorsteken konden bezoekers op de vorige zaterdagmarkt voor het eerst een kortere route nemen. De maatregel, die in het leven werd geroepen voor bezoekers die geen lange afstanden kunnen afleggen, stootte echter al snel op protest bij enkele marktkramers. Langs hun kramen kwam minder volk aangezien de bezoekers ze met de kortere route konden afsnijden.

Gelijke kansen

Het stadsbestuur heeft na een evaluatie nu besloten om de oorspronkelijke regeling terug in te voeren. Dat betekent dat er opnieuw één volledige route is. Tijdens de evaluatie kwam aan bod dat de nieuwe doorsteken niet alleen als gevolg hadden dat bepaalde delen van de markt minder bezocht werden, maar ook dat verschillende bezoekers zich niet hielden aan de looprichtingen.

“Het plan met de doorsteken werd geëvalueerd en er werd ook gezocht naar alternatieven. We kiezen echter voor de originele opstelling omdat deze de meeste garanties geeft op veilig winkelen op de zaterdagmarkt en alle marktkramers gelijke kansen geeft”, zegt schepen van Markten Francis Stijnen (CD&V).

De betrokken marktkramers laten weten dat ze tevreden zijn met de beslissing van het stadsbestuur.

Lees meer