Donkere wolken pakken zich samen boven het gemeentehuis van Beerse.
Ton Wiggenraad Donkere wolken pakken zich samen boven het gemeentehuis van Beerse.

Gemeentebestuur verhoogt belastingen: “Extra inkomsten worden wel besteed aan investeringen”

De gemeente Beerse verhoogt de personenbelasting in de periode 2020-2025 van 6 naar 6,9 procent. Dat is het resultaat van de opmaak van het meerjarenplan waarbij het bestuur op zoek moest naar meer inkomsten.

Zowat alle gemeenten in Vlaanderen zijn volop bezig aan de opmaak van de meerjarenplanning voor de periode 2020-2025. Dat betekent vooral veel rekenwerk en proberen om de begroting in evenwicht te houden. De nieuwe bestuursploeg in Beerse heeft er voor gekozen om de personenbelasting te verhogen om zo de stijgende kosten te kunnen counteren. De personenbelasting stijgt van 6 naar 6,9 procent. “We worden geconfronteerd met extra investeringen door verschillende maatregelen die op federaal en Vlaams niveau zijn genomen”, klinkt het bij CDE-Vlim.be en BEERSE+. “Zo moeten we onder meer 900.000 euro extra investeren in de brandweer en politie en verliezen we één miljoen euro door de taxshift en het wegvallen van de compensatie voor de onroerende voorheffing op bedrijfsinvesteringen. Ondanks deze verhoging blijft het tarief voor de personenbelasting in onze gemeente nog steeds onder het Vlaamse gemiddelde van 7,2 procent.”

We plannen de komende jaren wel voor 25 miljoen euro aan investeringen

CDE-Vlim.be & BEERSE+

Niet populair

Het schepencollege beseft dat het een onpopulaire maatregel moet nemen. “Het zal een bron van teleurstelling en frustratie zijn, dat weten we. Maar we willen wel benadrukken dat de meerinkomsten zullen besteed worden aan de doelstellingen in de meerjarenplanning. Zo staan er de volgende jaren voor 25 miljoen euro aan investeringen gepland waarbij ongeveer de helft gaat naar verbeteringen van onze verkeersinfrastructuur met als zwaartepunt het weren van het zwaar verkeer in onze dorpscentra. Verder wordt er sterk ingezet op toegankelijke en hedendaagse dienstverlening op mensenmaat, een aantrekkelijk vrijetijdsaanbod voor jongeren en een brede ondersteuning voor de zorgbehoevende en kwetsbare inwoners, de leerlingen en de verenigingen in Beerse-Vlimmeren.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer