4 De brief die het personeel donderdagavond uitdeelde.
Toon Verheijen De brief die het personeel donderdagavond uitdeelde.

Gemeentepersoneel Beerse schrijft open brief over staat van gemeentehuis: “Schimmels zijn gevaarlijk voor onze gezondheid”

Het personeel van de gemeente Beerse heeft donderdagavond opnieuw haar ongenoegen geuit over de werkomstandigheden in het gemeentehuis. In de vorige legislatuur werd al een deel van het gebouw gesloten wegens schimmelvorming. Nu het dossier voor het nieuwe gemeentehuis in Park Tempelhof op losse schroeven staat, lijkt een oplossing steeds moeilijker.

Het dossier van het nieuwe dienstencentrum in het park Tempelhof in een notendop samenvatten is haast onbegonnen werk. Het komt er op neer dat de vorige bewindsploeg N-VA/BEERSEplus de plannen lieten uittekenen en fervent voorstander was. CDE-Vlim.be en Groen waren faliekant tegen. De provincie leverde een omgevingsvergunning af, maar daartegen werd beroep aangetekend. Ondertussen waren er de gemeenteraadsverkiezingen en kwam er een (gedeeltelijke) wissel van de macht. CDE-Vlim.be kwam in de meerderheid en nam BEERSEplus mee als coalitiepartner. Toen kwam de beslissing van minister Koen Van den Heuvel om toch géén vergunning te geven, waarop het huidige bestuur in extremis besloot in beroep te gaan.

4 Voormalig burgemeester Marc Smans toonde in 2018 de schimmelvorming in het gemeentehuis.
Ton Wiggenraad Voormalig burgemeester Marc Smans toonde in 2018 de schimmelvorming in het gemeentehuis.

En net die onzekerheid baart het personeel zorgen. In april 2018 liet toenmalig N-VA-burgemeester Marc Smans het gelijkvloers nog ontoegankelijk verklaren door schimmelvorming. Bepaalde gemeentediensten moesten noodgedwongen verhuizen. In april van dit jaar voerden de personeelsleden van de gemeente al eens een actie: toen werd een kalender voor het gemeentehuis geplaatst met daarop het getal 369. Dat stond voor het aantal dagen waarop de gemeente de problemen zou oplossen .

De muren zijn rot, nat en de kalk komt naar beneden. Beschadigingen zitten overal. De geur is niet te harden en we kunnen de temperatuur niet regelen

Gemeentepersoneel

Tussentijds hield het gemeentepersoneel nog acties door affiches op te hangen aan de ramen en opvallende boodschappen te plaatsen in de hal van het gemeentehuis. “Wij hebben bewust gekozen voor ludieke acties”, zegt het personeel. “Plots kwam er een anonieme klacht en mochten we geen affiches meer ophangen zonder de naam van een verantwoordelijke uitgever erop. Burgemeester Bart Craane gaf toen zelfs de toelating om zijn naam te gebruiken als verantwoordelijke uitgever. Maar plots kregen we eind mei een e-mail van de algemeen directeur. De ‘luchtzakjes en potjes’ op de tafel in de inkomhal moesten plots weg. Affiches mochten enkel nog aan de binnenkant, er mochten geen permanente objecten aangebracht worden en de muren mochten niet beschadigd worden.”

4 Het gemeentehuis van Beerse zit vol schimmel.
Ton Wiggenraad Het gemeentehuis van Beerse zit vol schimmel.

Klap in gezicht

Die mededeling pikt het personeel niet langer. “Dit is een klap in het gezicht van de medewerkers. De muren zijn rot, nat en de kalk komt naar beneden. Beschadigingen zitten overal. De geur is niet te harden en er is geen temperatuursregeling. Als het druk is, verstaan mensen elkaar amper. En dan durft het bestuur spreken over dienstverlening? We dachten op begrip te kunnen rekenen van de burgemeester, maar waar is dat begrip nu ? Wij werken al jaren tussen de schimmels die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Wel, het bestuur heeft 1 april 2020 als uiterlijke datum vooropgesteld voor een gezonde werkplek. Tot dan blijven we acties voeren.”

Burgemeester Bart Craane reageert eerder lauw. “Steun ? Ik heb wel begrip getoond. Dat klopt. Als het bij ludieke acties zoals deze blijft. Die tafel in de gang, dat verstoorde de dienstverlening. Maar de vergunning voor de affiches is er inderdaad.”

Snelle oplossing

Fractieleider van N-VA Ben Bols heeft alle begrip voor het personeel. “Het is schandalig dat het bestuur het eigen personeel  zo het zwijgen oplegt. Er moet zo snel mogelijk een oplossing komen zodat het personeel weer in gezonde omstandigheden kan werken.”

4 De kalender die het personeel in maart voor het gemeentehuis plaatste.
Toon Verheijen De kalender die het personeel in maart voor het gemeentehuis plaatste.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Van Eersel Guy

    Rijkevorselseweg, fietspad is een zwembad als het regent, eiken zitten vol prosessierupsen, als het 2 dagen warm is komt de beton 30 cm omhoog, de auto rijden er 150 km per uur, Beerse bestuur er is werk aan de winkel!

Lees meer