4 Op het moment dat het record er was, gaf het koppel elkaar een dikke pakkerd.
Klaas De Scheirder Op het moment dat het record er was, gaf het koppel elkaar een dikke pakkerd.

VIDEO. Wereldrecord: friturist uit Malle bakt 126 uur en 15 minuten (!) non-stop frieten

Friturist Luc Driesen van frituur Friteria Estrella in Malle mag zich sinds woensdagavond de nieuwe wereldrecordhouder frieten bakken noemen. Hij stond maar liefst vijf dagen, zes uur en 15 minuten achter zijn friteuse. “Zonder mijn team en zonder mijn Estrella was dit nooit gelukt. En wat nu de volgende dagen? Dat mag Estrella nu eens bepalen." Waarop het feestje losbarstte.

Het idee voor het huzarenstukje kwam er tijdens een brainstormsessie over hoe Luc het vijfjarig bestaan van zijn zaak zou vieren. “Ik ben wat beginnen surfen op het net en kwam zo bij het wereldrecord uit. En dan weet je het wel hé”, zei Luc een paar dagen geleden. De voorbije dagen was het in zijn frituur dan ook een komen en gaan van klanten.  Honderden mensen kwamen iets drinken, een snack of een frietje eten en vooral Luc aanmoedigen om verder te doen.  Het vorige record stond op naam van Daan Vernaillen uit Ternat, die na 125 uur non-stop bakken er de brui aan gaf. Voor zijn huzarenstukje zorgde Luc ervoor dat hij in topconditie was. Hij verloor ook 15 kilo. Luc hield de voorbije dagen om de zes uur powernapjes van een half uur om het te kunnen volhouden. 

“Twee momenten is het wel even moeilijk geweest”, vertelt Luc. “Momenten waarbij ik dreigde in een diepe slaap te vallen, maar waarbij ik moest verder doen. Heel vreemd. Een gevoel van wel willen, maar niet kunnen. Maar we hebben gelukkig kunnen doorzetten. Wat ik nu gaan doen? Slapen zeker, maar toch eerst nog eventjes wat mee feesten. Dat zal nog wel lukken”, klonk het woensdagavond rond 21.30 uur. En hoeveel frieten er zijn doorgejaagd op zoveel dagen? “Eigenlijk geen idee. Dat zullen we binnenkort wel eens uitrekenen (lacht).”

4 Opperste concentratie en verder werken.
Klaas De Scheirder Opperste concentratie en verder werken.

Twijfel

Even was er twijfel of Luc wel om 21 uur kon stoppen, omdat het onduidelijk was of de pauzes van de tijd moesten worden afgetrokken, maar gelukkig kwam er even voor 21 uur van het Amerikaanse World Record Academy de bevestiging dat Luc het record beet had. “Een hele opluchting”, lacht Estrella. “Het is hier echt een zottenkot geweest de laatste dagen. Ik zal ergens toch blij zijn dat de rust kan terugkeren. Wat we de volgende dagen gaan doen? Even bekomen en genieten van elkaar. Ik ben trots op mijn ventje. Dat mag iedereen weten.” Waarop het koppel elkaar in de armen vloog op het podium onder luid applaus van een volle zaal en Jos Willems achter de microfoon. Hij kreeg ook nog een wereldkampioenentrui van zijn medewerkers. 

4
Klaas De Scheirder

Sfeer

Mama Yvonne kwam woensdagavond ook even kijken en moest toch haar traantjes bedwingen. “Ik ben enorm trots op hem. Ik wist wel dat het een straffe kerel was en had niet anders verwacht dan dat hij het zou halen. Elke avond toen ik ging slapen moest ik aan hem denken. Dat hij nu maar goed rust.” Een van de trouwe volgers was Hedwig Huybrechts van internetradio KLT. Hij zorgde dagenlang voor de muziek in de frituur. “Alle nachten heb ik hier mee gezeten om Luc mee wakker te houden. Ik ben enorm blij voor hem.”

4 Een glas champagne mag er wel in na zijn huzarenstukje.
Klaas De Scheirder Een glas champagne mag er wel in na zijn huzarenstukje.

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Sandra Vangucht

    Heel knappe prestatie! Maar de vorige heeft het 125 uur volgehouden, pauzes NIET meegerekend. Onder dezelfde regels zou de vorige het record nog steeds hebben met ong 135 uur. Zelfde recordpoging, zelfde regels zou ik zeggen!

  • Thomas Vandevelde

    Non stop maar wel powernaps nemen? En wil dat zeggen dat er ook klanten smorgens langskomen of wat doet hij tijdens die uren?

Lees meer