Cedric vult de waterbak van de paarden, rechts kijkt Ingrid van Uffelen toe.
Foto Ton Wiggenraad Cedric vult de waterbak van de paarden, rechts kijkt Ingrid van Uffelen toe.

Zorgboerderij vraagt minister snel duidelijke regeling

Hoeve Megusta, een zorgboerderij in Vlimmeren, vraagt dringend een regeling rond groene zorginitiatieven. Samen met volksvertegenwoordiger Tine Van der Vloet (N-VA) dringen de uitbaters bij de Vlaamse minister van Welzijn aan op een snelle afhandeling. "We kunnen ons aanbod vandaag niet kenbaar maken omdat er onduidelijkheid is", vertelt Ingrid van Uffelen van Hoeve Megusta.

Op Hoeve Megusta kunnen mensen met een beperking terecht, maar evengoed valide personen. De boerderij laat de gasten meehelpen bij het verzorgen van de dieren en zij mogen paardrijden. Personen met een beperking die er al een tijdje werken, helpen bijvoorbeeld ook bij de ontvangst van kleuterklassen.


"Onze zorgvragers helpen bijvoorbeeld kleuters mee op een pony, of ze geven wat uitleg bij bepaalde van hun taken", vertelt Ingrid. "Onze boerderij is helemaal aangepast aan zorg. We hebben bijvoorbeeld een verhard pad aangelegd door het veld voor rolstoelgebruikers en aangepaste keukens geïnstalleerd voor de mensen die hier voor langere periodes verblijven, enzovoort."

Onzekerheid

Omdat de regelgeving op 1 januari gewijzigd werd en zorgvragers nu zelf hun budget voor zorg kunnen beheren, zouden ook projecten als Megusta een echte meerwaarde kunnen bieden voor deze mensen. Maar op groene zorg is de persoonsvolgende financiering vandaag nog niet van toepassing. "Ik sprak al met heel wat mensen die een groen zorginitiatief willen starten of die zeker willen zijn dat hun huidige aanbod kan blijven bestaan, maar zij blijven in onzekerheid", zegt volksvertegenwoordiger Tine van der Vloet. "Minister Jo Vandeurzen (CD&V, Vlaams minister van Welzijn, red.) moet deze mensen zo snel mogelijk een perspectief bieden en dringend werk maken van de voorwaarden die in september al klaar hadden moeten zijn." (DVGT)

Lees meer