Brussels justitiepaleis, waar de twee berecht werden
Baert Marc Brussels justitiepaleis, waar de twee berecht werden

‘Agenten’ bestelen toeristen

Twee Iraanse mannen riskeren drie jaar voor het beroven van verschillende toeristen. De twee deden zich voor als politieagenten en konden zo aan de haal gaan met de portefeuilles van de slachtoffers.

Eind 2018 kreeg de lokale politie verschillende klachten van toeristen die beroofd waren door valse agenten. Die hadden hen tegengehouden en hun portefeuilles geëist, zogezegd voor een controle van hun identiteitsdocumenten. Toen de toeristen hun portefeuilles terugkregen, bleek er telkens ook geld uit verdwenen. Die valse agenten doken ook elders op, maar bleven een hele tijd uit de klauwen van de politie. Pas op 6 december kon de politie van de zone ViMa twee verdachten oppakken, toen ze bij een verkeerscontrole een wagen met twee Iraanse mannen tegenhield. 

Valse badge

Niet alleen bleek hun voertuig niet verzekerd, in de wagen lag ook een tas met een aanzienlijke geldsom en een valse politiebadge. Bovendien voldeden ze aan de beschrijving die door de slachtoffers gegeven werd. Een van beiden was in oktober 2018 pas vrijgelaten uit een Zwitserse cel, waar hij een straf had uitgezeten voor gelijkaardige feiten. Lang bleef hij hierna niet stilzitten. Nauwelijks twee weken later pleegde hij in België al een eerste nieuw feit. Het parket kon de twee linken aan vier feiten, in Grimbergen, Aartselaar en Ruisbroek, maar vermoedt dat ze nog heel wat andere feiten gepleegd hebben en eiste drie jaar cel tegen het duo. Beide verdachten legden bekentenissen af en hopen op enige mildheid van de rechtbank.

Uitspraak op 26 juni.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer