Armand Debelder (centraal) tijdens de opening van de brouwinstallatie in 2013.
Foto Mozkito Armand Debelder (centraal) tijdens de opening van de brouwinstallatie in 2013.

3 Fonteinen bouwt belevingscentrum

NIEUWE BIERTREKPLEISTER IN LOT MOET BEGIN 2017 OPENGAAN

Armand Debelder en zijn vennoten bouwen een belevingscentrum voor de lambiekbieren in de nieuwe vestiging in Lot. De brouwerij blijft in het centrum van Beersel, maar toeristen uit binnen- en buitenland zullen de productie van dichtbij kunnen volgen en natuurlijk ook de bieren proeven. Het project kan rekenen op Vlaamse subsidies.

Brouwerij 3 Fonteinen in Beersel wil uitpakken met een ambitieus project. Dat is ook Vlaams minister van Toerisme en Beerselaar Ben Weyts (N-VA) niet ontgaan. Hij zette het belevingscentrum op een lijst van elf hefboomprojecten die kunnen rekenen op subsidies. "De minister drinkt graag geuze", zegt Armand Debelder. "Al zal hij vooral gemerkt hebben dat we met ons centrum een heel groot publiek willen aanspreken."


Vandaag brouwt Armand samen met zijn vennoten Michael Blancquaert en Werner Werner Van Obberghen lambiek in het centrum van het dorp maar intussen is een deel van de productie verhuisd naar de Molenstraat in Lot waar een belevingscentrum uitgebouwd wordt. "We willen de mensen alles tonen wat er bij de het maken van geuze en kriek komt kijken", zegt Armand. "Het moet heel toegankelijk worden. Vandaag kunnen we enkel in het weekend bezoekers ontvangen, in het centrum kan dat voortdurend. We gaan de mensen natuurlijk niet tussen de tonnen sturen en blijven waken over de productie maar ze gaan alles wel kunnen proeven en beleven ter plaatse. Er komen degustatieruimtes maar ook vergaderruimtes die natuurlijk meer charme zullen hebben dan een gewoon vergaderlokaal. We kunnen er ook streekproducten serveren dankzij een moderne keukeninstallatie."


Het gemeentebestuur van Beersel opende enkele jaren geleden al het bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg waar de lambiekbieren ook centraal staan. "Maar ons centrum zal geen concurrentie zijn van De Lambiek. Dat willen we ook niet. De mensen krijgen daar de inleiding en kunnen zich dan ons belevingscentrum volledig verdiepen in de bieren. Onze lambiekbieren verdienen dat ook. Het is een uniek stuk erfgoed dat moet gedeeld worden. We moeten overleggen met de gemeente maar we hopen daar ook nog een boomgaard met kriekelaars te planten."

Kroon op het werk

Armand Debelder is intussen 64 jaar en met Michael en Werner heeft hij al opvolgers in de brouwerij rondlopen. "Wat die mannen presteren is fenomenaal. Dankzij hen gaat 3 Fonteinen mee met zijn tijd. De plannen voor het belevingscentrum waren er zonder hen nooit gekomen. Voor mij zal dat de kroon op het werk worden. Ik heb jaren geleden al gezegd dat de lambiekbieren een attractie zijn voor binnen- en buitenlandse toeristen maar toen verklaarden veel mensen me gek. Ik heb na al die jaren dan toch gelijk gekregen." De komende maanden moeten nog de grote verbouwingen starten en Armand hoopt dat het centrum dan eind volgend jaar of begin 2017 open kan gaan.

Lees meer