4 Hof Ten Brukom Het hoevecomplex ligt langs de Bergensesteenweg in het gehucht Brukom.
Mozkito Hof Ten Brukom Het hoevecomplex ligt langs de Bergensesteenweg in het gehucht Brukom.

Bourgeois start beschermingsprocedure op voor Hof ten Brukom

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) start een beschermingsprocedure op voor de bekende abdijhoeve Hof ten Brukom langs de Bergensesteenweg in Sint-Pieters-Leeuw. De imposante hoeve dateert van 1777.

“Hof ten Brukom is de laatste overgebleven getuige van de eeuwenlange aanwezigheid van de Ter Kamerenabdij in Sint-Pieters-Leeuw”, meldt Bourgeois. “Naast deze historische waarde is de abdijhoeve ook een architecturaal pareltje in combinatie met veeteelt- en landbouwmogelijkheden.”

4 De imposante toegangspoort met duiventil, destijds een privilege voor adel en clerus.
Agentschap Onroerend Erfgoed De imposante toegangspoort met duiventil, destijds een privilege voor adel en clerus.

De hoeve werd gebouwd in 1777 als vervanging van een nog oudere pachthoeve. Brukom was in die tijd een belangrijk gehucht, gelegen op een knooppunt van wegen en waterlopen. De oudste verwijzing naar de abdij van Ter Kameren gaat terug tot 1238. De authentieke toegangspoort bevat een duiventil. Dat was destijds een privilege dat alleen was weggelegd voor adel en clerus.

Nadat de abdij op het einde van de achttiende eeuw de deuren sloot, bleef de pachthoeve in gebruik door verschillende landbouwers. Gedurende lange tijd was er een paardenkwekerij ondergebracht, waarvan vandaag nog enkele paardenstallen overblijven.

Nu Bourgeois de hoeve een voorlopige bescherming geeft, organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Binnen negen maanden beslist de minister-president over een definitieve bescherming.

4 Hof ter Brukom
Agentschap Onroerend Erfgoed Hof ter Brukom
4 Hof ten Brukom
Agentschap Onroerend Erfgoed Hof ten Brukom

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer